• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszerhamisítás ellen: Ilku Lívia a vezető

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A gyógyszernek egyfajta különleges bizalmi jellege van a magas szellemi hozzáadott érték mellett.

2011-ben, a MAGYOSZ igazgatójaként került be a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjába. Mivel korábban az Országos Gyógyszerészeti Intézetben dolgozott, a gyógyszerhamisítás először a gyógyszerszakmai veszélyei miatt érintette meg – vallja a vele készült interjúban dr. Ilku Lívia, aki Székely Krisztina távozása után a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője lett.

Dr. Ilku Lívia gyógyszerészhallgatóként a SOTE-ra járt, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte a felsőfokú marketing-, reklám-, PR-menedzser képzést, állam- és jogtudományi doktorrá pedig az ELTE-n avatták. 7 évig dolgozott a gyógyszeriparban, majd 7 évet a közigazgatásban: az egészségügyért felelős minisztérium jogi főosztályán, később pedig az Országos Gyógyszerészeti Intézetben főigazgató-helyettesként. Gyógyszerészként és jogászként mindig a két szakma határterületével foglalkozott. Jelenleg a MAGYOSZ igazgatójaként végzi a jogi és gyógyszerészi munka eredményes és egymást segítő összefésülését. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának megalakulása óta aktív tagja, segítője.

A szakember szerint gyógyszerhamisítás szempontjából Magyarországon kétféle tendencia érvényesül. A legális gyógyszerellátási láncban (gyártó-nagykereskedő-egészségügyi szolgáltató) ez idáig nem találtak hamis gyógyszert. Ennek egyik oka nyilvánvalóan a tradicionálisan nagyon erősen kontrollált minőségbiztosítási biztonsági lánc, ráadásul a gyógyszerek alacsony ára miatt hazánkban kisebb a hamisítás kockázatának kitett gyógyszerkör. Ugyanakkor virágzik az internetes hamis gyógyszer-kereskedelem, hiszen a világháló nem áll meg a határon, az internetes illegális weboldalak széles választékban állnak a fogyasztók rendelkezésére: vonzó áron, recept nélkül, gyorsan juthatnak a betegek a hamis készítményekhez. A gyógyszergyártóknak ez óriási problémát okoz.

„Azt mondjuk, hogy a gyógyszer azért különleges áru, mert nagyon magas szellemi hozzáadott értéket képvisel és egyféle különleges bizalmi jellege van. A hamis gyógyszer jellemzője, hogy mindkettőt lerombolja. Bár a betegben az a képzet él, hogy az igazi gyártó eredeti gyógyszerét veszi be, valójában egy hamisítványt fogyaszt el. A jelentkező hatástalanság, a mellékhatások, a másképp hatás rombolja mind az eredeti gyártóba, mind az eredeti gyógyszerbe vetett hitet. Nem beszélve arról, hogy a gyógyszerfejlesztés rengeteg időt és anyagi ráfordítást igényel, a forgalomba hozatali engedély kiadása szigorú feltételekhez kötött, a gyártás és forgalmazás szintén magas követelményeket kíván meg: ezeket a hamisítók mind-mind megspórolják. Az ismeretlen eredetű és összetételű szerek közegészségügyi kockázatát pedig nem lehet pontosan megítélni. Azt gondolom, hogy olyan egy hamis gyógyszer bevétele, mint az orosz rulett: ugyanúgy nem lehet tudni, hogy mi van a gyógyszerben, mint azt, hogy mikor következik a tárban a golyó" – fogalmazza meg a vele készült interjúban, amelyet a hamisitasellen.hu oldalon olvashatnak teljes terjedelmében.

Legolvasottabb cikkeink