• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megszüntette a hatóanyaggyártást az Alkaloida

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Gyógyszergyártás és csomagolás továbbra is folyik az üzemben.

Megszüntette a gyógyszerhatóanyag-gyártást január elsején a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár, amelyet az indiai tulajdonban lévő ICN Magyarország Zrt. működtet - tette közzé a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzata kedden a honlapján.
A www.tiszavasvari.hu oldalon Fülöp Erik (Jobbik) polgármester közölte: a társaság a gyógyszerhatóanyag-gyártást, beleértve a morfint és származékait szüntette meg, de a gyógyszergyártás és csomagolás továbbra is folyik az üzemben.

A tiszavasvári önkormányzat honlapján megjelentek szerint a gyár cégvezetője, Harin Mehta és jogtanácsosa, Simon József, december 19-én levélben értesítette a helyhatóságot a hatóanyaggyártás beszüntetésének tervéről. Tájékoztatásuk szerint a tulajdonos és az igazgatóság döntött a lépésről, amelyet a világpiaci helyzettel indokoltak. Állításuk szerint az értékesítési ár olyannyira csökkent, hogy már nem fedezi az előállítás költségeit, így a termék előállítása veszteségessé vált.

Az önkormányzatot a honlapon olvasható közleménye szerint váratlanul érte a bejelentés, mivel néhány nappal korábban olyan információt kapott a gyár vezetésétől, hogy az üzem további működését semmilyen gazdasági probléma nem veszélyezteti.

Tiszavasvári polgármesterének közlése szerint az önkormányzat felvette a kapcsolatot a gyár vezetőivel, és tájékoztatást kért az üzem jövőjéről, konkrétumok várhatóan két hét múlva lesznek.
Az MTI tudósítója kedden több alkalommal kereste a gyár vezetőit, akiket nem ért el, az üzem titkárságán visszahívást ígértek, de ez délutánig nem történt meg.

A Céginfóban az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. 2011 márciusában lezárt mérlegadatai érhetők el. A cég mérleg szerinti vesztesége ekkor 2,7 milliárd, saját tőkéje 2,3 milliárd forint volt és mintegy 360 embert foglalkoztatott.

Tasmániába költözik a morfingyártás?
Befejezi a morfingyártás alapanyagául szolgáló ipari mák feldolgozását a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. – értesült az agrarszektor.hu. A vállalat indiai tulajdonosai várhatóan kivonulnak Magyarországról. A cég be is jelentette a gazdálkodóknak, hogy az idén már nem köt felvásárlási-termeltetési szerződéseket. A hazai iparimák-termelés ugyanakkor valószínűleg nem szűnik meg, mert a termelők exportlehetőségek után kutatnak - írta az agrárszektor.hu.

A lap értesülései szerint a cég tulajdonosai az ipari mák feldolgozásával és a morfin gyártással kapcsolatos tevékenységeiket az Ausztráliához tartozó Tasmániára helyezik át és Tiszavasváriban csupán egy laboratóriumot tartanak meg. A döntés egyúttal azt is jelenti, hogy 200-300 munkahely szűnhet meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.