• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megtiltanák a kézigyógyszertárak működtetését

Gyógyszerpiac Forrás: OrientPress

A svájci egészségügyi miniszter hazájában megtiltaná, hogy az orvosok gyógyszereket is áruljanak.

Az ún. öndiszpenzációs joggal (hazai terminológiával orvosi kézigyógyszertár) rendelkező orvosok nemcsak felírhatják, hanem árusíthatják is a gyógyszereket Svájcban, azaz saját praxisgyógyszertárral is rendelkezhetnek. Valószínűleg azonban hamarosan le kell mondaniuk arról, hogy betegeiknek gyógyszereket adjanak el. Pascal Couchepin, egészségügyi miniszter ugyanis bejelentette javaslatát, hogy az orvosoknak tiltsák meg a gyógyszerek árusítását.

Couchepin hangsúlyozta, ezzel a javaslattal az egészségügyi költségek csökkentése érdekében kíván élni. Hozzátette, hogy aki gyógyszereket ír fel, az ugyanakkor ne szerezhessen profitot annak eladásából. Ezenkívül egy orvosnak a forgalmazási költségei sokkal alacsonyabbak, mint egy gyógyszerészé, vagyis a praxisokban sok esetben kedvezőbb áron lehet hozzájutni a gyógyszerekhez, állapította meg a politikus.

A gyógyszertárak éppen ezért forgalmuk csökkenésétől tartanak, írja a Medical Tribune. Az elnök ugyanakkor tisztában van vele, hogy az öndiszpenzáció feladása felháborodáshoz fog vezetni, mégis reméli a Parlament támogatását.

Svájcban a Szövetségi Tanácsot hatalmazzák fel, hogy a jövőben a gyógyszerek forgalmazási árrését a forgalmazás módja szerint differenciáltan állapítsa meg. Ma minden forgalmazási csatorna árrése - mindegy, hogy orvos, gyógyszertár vagy nagybani forgalmazó - 15 százalék.

Ezt az árrést egy nagy gyógyszertár forgalmazási költségei alapján számolták ki. Az, hogy a gyógyszerkiadó orvos sokkal alacsonyabb raktározási költséggel ugyanazt az árrést kapja, jogtalan, véli a politikus. Ezzel néhány képviselő egyet értett, a Szövetségi Tanács azonban a javaslatot elvetette, mert a differenciált árrések egy „szürke zónát" teremtenének, amit meg kell akadályozni.

A betegbiztosítás bejelentett járulékemelésére tekintettel a Rendi Tanács szorgalmazza az alacsonyabb gyógyszerárakat, követelve, hogy a gyógyszerárakat háromévenként vizsgálják felül, és szükség esetén csökkentsék. Ha egy gyógyszernek bővítik az engedélyezési területét, akkor a szer „gazdaságosságát" is fel kell mérni a jövőben. Ebben az esetben a svájci árakat össze kell hasonlítani a gazdaságilag hasonló országokéval. Az Egészségügyi Szövetségi Tanácsnak kötelezően Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztriával is össze kell vetni az árakat.
Intézkedéscsomag

Pascal Couchepin egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az intézkedéscsomaggal a magas egészségügyi költségek megfékezése érdekében kíván élni. Az intézkedéseket még a nyári szabadságok előtt akarja előterjeszteni.

Svájcban (és Liechtenstein-ben) a 16 ezer szabadfoglalkozású („letelepedett") orvos közül 3.900 rendelkezik saját praxisgyógyszertárral. Ennél több csak Nagy-Britanniában működik (4.900).

Más országokban az öndiszpenzáció gyakorlása korlátozott, vagy mint Németországban, egyenesen tilos. Ausztriában a 6.600 háziorvos közül csaknem 1.000 rendelkezik praxisgyógyszertárral. Magyarországon 300, Spanyolországban 170, Hollandiában több mint 600 működik. Franciaországban a kisebb településeken, a helyi hatóságok engedélyével lehet ilyet működtetni.

Legolvasottabb cikkeink