• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem változtatott éves előrejelzésén a Richter

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Megfordult a negatív trend, és a Richter hazai piaci részesedése is kissé nőtt.

Nem változtatott a korábban közölt éves árbevétel-előrejelzésén a Richter, összességében 3 százalékos, euróban számolt növekedéssel számol. Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján az első negyedév eredményeit ismertetve jónak értékelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére forintban és euróban számolva egyaránt árbevétel-növekedést értek el. A cég üzleti eredménye kissé mérséklődött az előző évihez képest, az adózott eredmény növekedéséhez pedig elsősorban a pénzügyi eredmény járult hozzá - fejtette ki.

Kiemelte a kínai forgalom növekedését, amely a teljes forgalom 3 százalékát érte el az első negyedévben. A vezérigazgató további bővülést vár ezen a piacon, az éves forgalom 30-35 millió eurót érhet el az első negyedévi 9,6 millió euró után. Hozzátette, hogy Kína a világ harmadik legnagyobb gyógyszerpiaca az Egyesült Államok és Japán után, de várható, hogy az utóbbit hamarosan megelőzi.

A vezérigazgató az exportpiacok közül kiemelte még Ukrajnát, ahol az első negyedévben 20 százalékkal nőtt a forgalom euróban, éves szinten pedig dollárban számítva 10 százalékos emelkedést prognosztizált, ami nem jelent változást a februárban közölt előrejelzéshez képest. Oroszországban kissé csökkentette, rubelben 5-10 százalékról 5 százalékra mérsékelte növekedési várakozását a cég. Az egyéb FÁK-országokban továbbra is 5-10 százalékos bővülés a cél.

Az Európai Unióhoz később csatlakozott, térségbeli országokban változatlan forgalommal számol az idén a Richter a korábbi 5 százalékos bővüléssel szemben, míg a régi tagországokban továbbra is 10 százalékos bevétel növekedést vár. Az Egyesült Államokban az idén 20-25 százalékos visszaesést prognosztizál a cég.

A hazai piac első negyedéves növekedéséről szólva Bogsch Erik elmondta, hogy megfordult a negatív trend, és a Richter piaci részesedése is kissé nőtt, amit a sikeres termékbevezetésekkel magyarázott. Éves szinten azonban továbbra is 0-5 százalék közötti forgalomcsökkenéssel számol a vállalat.

Az üzletieredmény-hányad - amely az első negyedévben 17,7 százalék volt - éves szinten 14 százalék lehet idén. Bogsch Erik erről kifejtette, hogy az előrejelzésnél nem számoltak az cariprazine amerikai bevezetéséhez kapcsolódó újabb mérföldkő bevétellel, amelyhez a törzskönyvezési kérelmet tavaly, év végén adta be a Richter amerikai partnere. A bejegyzés hosszú folyamat, és egyelőre nem lehet tudni, hogy az idén megkapja-e a forgalombahozatali engedélyt a készítmény - mondta.

A negyedéves jelentés a napi.hu-n