• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikusok a gyógyszerhamisítás ellen

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Nagyobb szerepet szánnak a patikusoknak a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben.

Az amerikai patikusokat képviselő szervezet szerint a gyógyszertáraknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. A gyógyszerek forrásának ellenőrzése mellett a vásárlók tájékoztatásában is részt kell vállaljanak.

Jelentős felelősséget kell vállaljanak a patikusok abban, hogy a betegek hamis gyógyszerekhez történő hozzáférését megakadályozzák – állapítja meg friss tanulmányában a patikusokat képviselő American Pharmacists Association (APhA). A szervezet tavaly hozott létre egy munkacsoportot, amelynek feladata volt, hogy megvizsgálja a gyógyszertárak szerepét a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben.

A SecuringPharma portál beszámolója szerint a jelentés megállapítja, hogy a legfontosabb, hogy a patikák kizárólag megbízható forrásból szerezzék be készleteiket, és óvakodjanak a kétes értékesítőktől, különösen gyógyszerhiány esetén. Az APhA kiemeli, hogy tökéletes alkalmat nyújt az illegális kereskedőknek, ha egy-egy keresett gyógyszerből készlethiány jelentkezik a piacon, hiszen a gyógyszertárak ilyen esetekben a megszokott beszerzési forrás mellett alternatív nagykereskedőket is megkeresnek. A tanulmány ilyen esetekre azt tanácsolja, a patikák mindenképp kövessék az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) útmutatóját, amely részletes tájékoztatást ad a készlethiányos termékek beszerzési lehetőségeiről és alternatíváiról.

Az APhA szerint a gyógyszertáraknak emellett ellenőrizniük kell beszerzési forrásaikat oly módon, hogy elosztóiktól tájékoztatást kérnek a termékek forrásáról, figyelniük kell a hamisítványokkal kapcsolatban kiadott figyelmeztetéseket, illetve figyelniük kell arra, hogy a készleten tartott gyógyszerek nem térnek-e el a megszokottól. Fontos, hogy ha gyanús terméket találnak, jelentsék azt az FDA és az eredeti gyártó felé.

A tanulmány kiemeli, javasolt, hogy a patikusok figyelmeztessék a vevőket az interneten rendelt készítményekkel kapcsolatban felmerülő potenciális veszélyeire, tájékoztassák őket a bizonytalan forrásból származó termékek kockázatairól és ezek elkerülésének módjáról.

Az APhA szerint a figyelemfelhívással, a készletek folyamatos ellenőrzésével és a gyógyszerhatóság útmutatóinak követésével a gyógyszertárak rendkívül sokat tehetnek azért, hogy az egészségügyi ellátási lánc hibátlanul és biztonságosan működjön.