• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Per a szennyezett heparin miatt

Gyógyszerpiac Forrás: Medipress

A heparininjekció okozta állítólag haláleset miatt per kezdődött az Egyesült Államokban.

Beperelte a deerfieldi Baxter International céget Mark Scott iowai lakos, miután tavaly novemberben tragikus körülmények között veszítette el feleségét. A keresetet április 1-jén nyújtották be Cook megye bíróságán, mivel az asszony halálát állítólag a heparininjekciós terápia okozta.

A Baxter heparinkészítményét több mint 400 életveszélyes baleseti sérült esetében használták, és elképzelhető, hogy 81 halálesettel kapcsolatba hozható. 2008 februárjában a Baxter önként visszavonta kilenc tételnyi heparinszódium injekcióját. Miután több esetet is jelentettek a mellékhatásokkal kapcsolatban, a maradék gyógyszert is visszavonták.

Nagyjából ebben az időben történt, hogy az Élelmiszer-és Gyógyszeripari Hivatal (FDA) kibocsátotta népegészségügyi kiadványát, melyben felhívta az orvosok és egészségügyi dolgozók figyelmét arra, ne használják a Baxter heparinkészítményeit, mivel azok összefüggésbe hozhatók súlyos sérülésekkel és halálesetekkel. A mellékhatások közt szerepelt allergiás és túlérzékenységi reakció olyan tünetekkel, mint vérnyomásesés, légzési nehézség, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és halál.

A panasztétel után a hatóság hivatalos úton is megvizsgálta az esetet, mely során egy ismeretlen szennyező anyagot találtak a Baxter heparinjában, melyet áprilisban a kutatók is megerősítettek. Az anyag a chondroitin-szulfát (OSCS), mely az izületi gyulladásra alkalmazott közismert hatóanyag egyik származéka, de a heparin előállítása során alapvetően nem fordul elő. A nyers heparint gyakran be nem jelentett, családi vállalkozások készítik Kínában. Az minden esetre a Baxter hibája, hogy nem vetette alá megfelelő teszteknek a készítményeket.

A hivatal gyanúja szerint a Changzou SPL Facility nem tudta megfelelően igazolni, hogy a heparin szódium előállítása során megfelelően el tudták távolítani a szennyező anyagokat, és más hiányosságokat is felfedeztek.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium most már előírja a helyi heparinkészítőknek a nyersanyag vizsgálatát és azt, hogy igazolni tudják annak bejegyzett termelőtől való származását. Az előírás igazodik az Egyesült Államok követelményeihez.

Legolvasottabb cikkeink