• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tevékenységbővítést, fejlesztést tervez a Hungaropharma

Lapszemle 2018.06.07 Forrás: vg.hu
Tevékenységbővítést, fejlesztést tervez a Hungaropharma

A gyógyszer-nagykereskedőket sújtó különadó eltörlése segítene a szükséges fejlesztések finanszírozásában.

Bár a Hungaropharma árbevétele 2016-hoz képest nem változott, fejlesztésre milliárdokat tudtak költeni, és új cégeket vásároltak. Feller Antal vezérigazgató szerint az őket sújtó különadó eltörlése segítene a szükséges fejlesztések finanszírozásában, írja a vg.hu

- 2016-ban 277 milliárd forint árbevétele volt a Hungaropharmának. A tavalyi év hogyan alakult?

- A 2017-es árbevétel is 277 milliárd forint körül volt a cégcsoportban. Ez alapvetően három tényező együttes hatására vezethető vissza. Egyrészt arra, hogyan alakul a gyógyszerpiac (itt azt látjuk, hogy kismértékű növekedés volt), másrészt arra, hogyan alakul a Hungaropharma piaci részesedése, valamint hogy miként változik az a termék- és szolgáltatásportfólió, amelyet partnereinknek nyújtunk.

- Mi az oka a stagnálásnak?

- A Hungaropharma Magyarországon az egyetlen olyan országos lefedettségű nagykereskedő, amely egyaránt szerepet vállal a közforgalmú gyógyszertárak és a fekvőbeteg-intézmények gyógyszerellátásában. Tavaly nem elsősorban a növekedésre, hanem olyan átalakítási folyamatokra összpontosítottunk, amelyek megalapozhatják a következő időszak fejlődését.

- E gondolkodás eredménye, hogy az utóbbi években két vállalatot is felvásároltak?

- Igen. Vállalatcsoportunk úgy épül fel, hogy az alaptevékenységet jelentő gyógyszer-nagykereskedelmi feladatot ellátó Hungaropharma Zrt. mellett több kisebb leányvállalatunk is van, például a Bellis. Az egyik leányvállalatunk a Patika Platform, amely nemrég létrehozott egy informatikai rendszert – ennek bevezetése most van folyamatban. Márciusban megvásároltuk a QB-Pharma Kft.-t, amelynek felhőalapú szoftvere a gyógyszertárak széles körében fut. Tavaly alapítottuk meg a Magilab Kft.-t, ez elsősorban a gyógyszertárakban készülő magisztrális termékekhez biztosítja a gyógyszeralapanyagokat. A Medimpex pedig bérraktározási tevékenységet végez. Célunk, hogy a szektor minden területén erősítsük pozícióinkat.

- Terveznek fejlesztéseket, bővítéseket?

- Ebben az évben nagymértékű beruházásba kezdtünk. Elindult a Budapesti Logisztikai Központ bővítése (röviden csak BLK 2) a kőbányai Tündérfürt utcában – ez milliárdos Hungaropharma-befektetés. Nemcsak új raktárat építünk, hanem új technológiákat is alkalmazunk, hisz az egyre magasabb szintű automatizálás ma már elengedhetetlen feltétele a nagykereskedelemnek. Különleges áruval dolgozunk, nincs helye a tévedésnek; másrészt a mi szektorunkat is elérő munkaerőhiány szintén csökkenthető automatizálással.

- Kik a legnagyobb megrendelőik: a gyógyszertárak vagy a kórházak?

- Magyarországon évente 330 millió doboz gyógyszert vásárolnak a betegek. Jellemzően 280-300 millió doboz orvosságot a patikákba szállítunk, a többi a kórházakba kerül. Dobozszám szerint tehát a nagyobb fogalom a gyógyszertárakba irányul, de értékben a különbség kisebb: a korszerűbb, drágább terápiák készítményeit alapvetően a kórházakban alkalmazzák.

A teljes interjú a vg.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink