• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Versenyelőnyt kérnek a generikumgyártók

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A gyógyszerkassza fenntarthatóságának kulcsa: a generikumok használata.

A Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete szerint a generikus gyógyszerkészítmények szélesebb körű használata elősegíthetné a gyógyszerkassza finanszírozhatóságát és hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez a szabályozási környezet megváltoztatására, valamint a kormányzat és a gyógyszeripar összehangolt kommunikációjára lenne szükség.

A jelenlegi szabályozási környezet, valamint a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek alulinformáltsága nem támogatja - a betegek és a társadalombiztosítás számára is - megtakarítást hozó, az originális készítményekkel azonos minőségű, hatékonyságú és biztonságos, de kedvezőbb árú generikus készítmények használatát. Ha a hatóságok érdemben tudnák ösztönözni a generikus termékek terápiás felhasználását az akár több 10 milliárd forintos, azonnali megtakarítást jelenthetne - áll a szevezet közleményében.

Súlyos árat fizethet a beteg a gyógyszerkassza tervezett megszorítása miatt.
Az összefogás az adósság ellen címet viselő Széll Kálmán terv jelentős változtatásokat ígér a következő három évre. Az intézkedési terv a gyógyszertámogatásra fordított teljes keretösszeg harmadát kitevő kiadáscsökkentést is tartalmaz. A tervezett megszorítás 120 milliárd körüli összege akár a teljes, jelenleg normatív támogatásokra (a háziorvosok által szabadon rendelhető, azaz nem szakorvosi javaslathoz kötött gyógyszerekre) fordított keret megvonását is jelentheti. Ilyen mértékű kiadáscsökkentés szakértők véleménye szerint elkerülhetetlenül azt jelentené, hogy a betegeknek többet kell fizetniük számos gyógyszerért és ezért a betegek egy részének le kell mondani a korszerű gyógyszeres kezelésről.

Erre a problémára kínálhat megoldást a kedvező árú generikus gyógyszerkészítmények szélesebb körű alkalmazása. Ehhez olyan szabályozási környezet megteremtése szükséges, mely átláthatóan és kiszámíthatóan ösztönzi az egészségügyben dolgozókat ezen készítmények használatára. Emellett, a generikus program részeként, a generikus gyógyszerek szélesebb körű használatának érdekében, a gyógyszeripar és a kormányzat összehangolt kommunikációjára van szükség. Az orvosok és gyógyszerészek szakmai továbbképzésén túl a betegek felvilágosítása és informálása is elengedhetetlen.

A generikus gyógyszer a gyógyszerkassza fenntarthatóságának kulcsa
A generikus termékek az eredeti (originális) készítményekkel terápiásan egyenértékűek, ugyanakkor áruk az esetek döntő többségében lényegesen kedvezőbb. (Generikus gyógyszereknek nevezzük azokat az új gyógyszerkészítményeket, melyek az eredeti gyógyszer hatóanyagát alkalmazzák a szabadalmi védelem lejárta után.) A generikumok minősége a szigorú hazai hatósági előírások révén is biztosított.

A generikus gyógyszerkészítmények ára a szabadalom lejáratát követően legalább 30-50 %-kal alacsonyabb, mint az ugyanolyan hatóanyagú originális gyógyszerkészítményeké. Van olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer is, mely a generikus készítmények megjelenésének köszönhetően ma a szabadalom lejárata előttihez képest egyhatod áron érhető el a beteg számára, miközben a társadalombiztosító is az eredeti összeg mintegy egynegyedét fizeti csak ki támogatásra.

Mint a példából is látható, a generikus gyógyszerekkel végzett kezelés jelentős megtakarítást jelent a betegeknek és az egészségbiztosítónak egyaránt. Így egyfelől hozzájárulhat az egészségügyi rendszer finanszírozásának fenntarthatóságához, másfelől szélesebb rétegek számára teszi elérhetővé a legkorszerűbb kezeléseket. A generikus gyógyszerek küldetése, hogy a korszerű terápiák minél szélesebb körben elérhetővé váljanak. Ehhez természetesen ezt támogató szabályozási környezet és egyetértés kell.

Versenyelőnyt kell biztosítani a generikus gyógyszerek számára
Bár a kormányzat letette voksát a generikus program mellett, a generikus gyógyszerek szakmai és lakossági elfogadottsága és használatának szabályozási környezete nem megfelelő. Ahhoz, hogy a fejlesztés és törzskönyvezés költségei megtérüljenek, a generikus gyártóknak gyógyszerismertetést kell végezniük. Utóbbi tevékenységet már jelenleg is magas, orvoslátogatónként 5 millió forintos éves különadó terheli.

Emellett a generikus gyártók a magas áron forgalmaző gyártókhoz hasonlóan hozzájárulnak a gyógyszerkasszához a termékeik után kifizetett támogatás 12%-nak visszafizetésével. A kassza túllépése esetén a generikus gyártók is kötelesek átvállalni a túllépés összegét piaci részesedésük arányában. Ezen magas különadó terhek mellett is a generikus termékek közel 50%-kal alacsonyabb áron lépnek piacra, mint originális megfelelőjük. Az ár versenyben betöltött szerepének erősítésével, a generikus termékek valós piaci előnyhöz juttatásával további megtakarítások volnának elérhetők mind a betegek, mind a társadalombiztosítás számára. Mindez csak jól működő és átlátható ösztönző rendszer, valamint a gyógyszeripar és a kormányzat összehangolt, a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek irányában folytatott kommunikációja segítségével érhető el.

Legolvasottabb cikkeink