• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

2014 első kisbabái

Hírek Forrás: MTI

0:15 perckor született az első idei baba Siófokon, őt egy perccel követte Milán Dániel Budapesten.

Az MTI által megkérdezett állami kórházak közül 2014-ben az ország első babája vidéken 0 óra 15 perckor született a siófoki kórházban. Lentulai József, a kórház ügyeletes szülész-nőgyógyász orvosa az MTI-nek elmondta: Klarissza Cintia 2610 grammal és 49 centiméterrel természetes úton született. A 21 éves édesanya, aki két kisgyermekével a nágocsi anyaotthon lakója terhessége 36. hetében szült. A baba és édesanyja jól vannak - tette hozzá. A kismama mielőtt a nágocsi anyaotthonba került, az ország más településein élt.

Az ország első idei babája, Katona Klarissza Cintia és édesanyja, Katona Józsefné a siófoki kórházban 2014. január 1-jén. MTI Fotó: Varga György

2014 első fővárosi újszülöttje 0:16 perckor született a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban. Az intézmény tájékoztatása szerint a kisfiú a Milán Dániel nevet kapta. 2950 grammal és 53 centiméterrel természetes úton jött világra a család első gyermekeként. A szülésen az édesapa is jelen volt. A kisfiú és édesanyja is jól vannak.

Az év első fővárosi újszülöttje, Fiala Milán Dániel szüleivel, Tímár Zsófiával és Fiala Dániellel a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban 2014. január 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila 

Zenei útravaló az Operaháztól 2014 első fővárosi újszülöttjének
Az év első fővárosi újszülöttjét köszöntötte a Magyar Állami Operaház nevében Ókovács Szilveszter főigazgató, aki A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban szerdán adta át az Útravaló című CD-t a 0 óra 16 perckor született kisfiú, Fiala Milán Dániel szüleinek.

Az Operaház először 2013. január elsején gyarapította a babacsomagot az Útravaló című CD-vel. A felvételből mindkét alkalommal 100 ezer példány készült, és az év során minden magyarországi és a határon túli magyar családokban világra jött gyermek megkapta, illetve megkapja a lemezt.

"2013-ra a legszebb operák, balettzenék részleteiből válogattunk. Úgy gondoltam, hogy 2014-re a 160 éve alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának felvételeiből nyújtunk át egy csokrot. Az együttesben a dalszínház muzsikusai játszanak, a darabok vékonyabb-vastagabb szállal kötődnek az opera műfajához is" - mondta el az MTI-nek Ókovács Szilveszter.

A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti, a CD is ezt a törekvést támasztja alá. A koncertfelvételekről Mozart Varázsfuvolájának nyitánya, Brahms I. Magyar tánca Christoph Eschenbach, A diótörő virágkeringője pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya, Pinchas Steinberg vezényletével csendül fel. A rózsalovag szvitet a tehetséges fiatal Juraj Valcuha irányításával adják elő - emelte ki a főigazgató.

"Nem mindegyik kifejezetten baba darab, de a szülőkhöz is akartunk szólni. És némelyik tétel egy csecsemő számára is kedves lehet, a mi első gyerekünket például Schubert Pisztráng ötösére ringattuk, az se annyira könnyű zene, mégis +bejött+ neki. A lemezen van egy hely ahová beragasztható a gyerek képe, így szép emlék marad" - tette hozzá.

A lemezre került még Chopin cisz-moll noktürnje, ezt Tzimon Barto játssza, megszólal Liszt Szerelmi álmok című darabjának átirata Jurij Szimonov, Sibelius Valse Tristje Leif Segerstam pálcája alatt. A XVII. Magyar táncot Győriványi Ráth György dirigálja. Az Egmont nyitányt Kovács János vezetésével játssza az együttes. Bach d-moll partitájából Kelemen Barnabás hegedül. Felesége, Kokas Katalin hegedűművész, Hanna és Gáspár mamája írta a CD ajánlását. "Úgy gondolom - és ez azóta sem változott -, hogy az emberiség sorsának alakulása elsősorban az édesanyákon múlik" - hangsúlyozta, hozzátéve: "...van valami, amelyben megingathatatlanul hiszek: a művészet erejében. A több száz éves európai, klasszikus zenei kultúra hagyományában. Ezek a hangok a lélek olyan mélységébe jutnak el, ahová más nem. A zene felemel, megtisztít, megnyugtat, érzéseket kelt, gazdagít, harmóniára törekszik az első pillanattól fogva..." - fogalmazott Kokas Katalin.