• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

24 millió forintos adomány a gyermekonkológiáknak

Hírek Forrás: Weborvos

A támogatásból az intézmények mintegy húsz új és modern orvostechnikai berendezést tudnak megvásárolni.

Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. Bár a daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek, napjainkban már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, míg az 50-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. A betegség azonban még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére, így náluk kiemelten fontos a családon belüli felkészült, felelős, nyílt és őszinte kommunikáció.

A közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ünnepélyes keretek között, 24 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatásból az intézmények közel húsz új és modern orvostechnikai berendezést és eszközt tudnak megvásárolni - adta hírül közleményben az Alapítvány.

„12 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így pontosan látjuk a gyógyítás fejlődésének útját. Egyre több beteg gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni, de ehhez több feltétel is elengedhetetlen. Egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. Alapítványunk mindkét területen elkötelezetten nyújt segítséget, hiszen a kórházak anyagi támogatása mellett, a családtámogatási programunkban közvetlenül a családoknak nyújtunk segítséget. Az érintett családokat tanácsokkal, tudással, tapasztalatok megosztásával és nem utolsó sorban anyagi forrásokkal is segítjük a gyógyulás folyamatában" – mondta el Fodor Zsuzsanna, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Mi, Gyermekgyógyítók, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosai, nővérei és ápolói az ország 8 pontján küzdünk nap, mint nap a rákos gyermekek életéért. Ezt ma már Magyarországon az évente diagnosztizált 250-300 daganatos gyermek kétharmadánál sikeresen tesszük, aminek eredményeként minden 800 fiatal felnőtt korba lépő személy közül 1, valamely gyermekkori rákos betegség túlélője. A munkánkhoz elengedhetetlen a civil szféra jelenléte és segítsége, amelyben évek óta megbízható partnerünk az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány" – tette hozzá, Dr. Kriván Gergely a Gyermekonkológiai hálózat elnöke.

„A kórházakban folyamatosan szükség van a legmodernebb berendezésekre, hiszen ennél a súlyos betegségnél kiemelten fontos az időben és a lehető legpontosabban diagnosztizált kórkép, valamint a kezelés során a folyamatos steril környezet biztosítása. A támogatásból vásárolt infúziós pumpák és veszélytelenítő berendezés sok gyereknek nyújt további reményt és esélyt." – mondta el, Dr. Nagy Anikó, főigazgató főorvos a Heim Pál Gyermekkórház képviseletében. A kórházban egyre több kemoterápiás kezelést végeznek, ezért a gyógyszerek kontrollált, biztonságos adagolásához mind több infúziós eszközre van szükség. Az osztályon használt eszközök egy része elöregedett – ami sajnos a legtöbb magyarországi kórházi osztályra ugyanúgy jellemző - így ezek pótlását, kiegészítését tervezik az új készülékek beszerzésével. Egy-egy ilyen készülék ára nagyjából 450 000 forintra tehető.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselői az alábbi eszközökhöz jutottak hozzá:
Heim Pál Gyermekkórház
3.000.000 Ft összegben Szennyező citosztatikum veszélytelenítő berendezés és 3 db infúziós pumpa kerül beszerzésre a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályának. A zárt rendszerű gyógyszerátviteli eszköz (CSTD: closed system drug transfer device) az, amely mechanikailag megakadályozza a környezeti szennyezés rendszerbe történő bejutását illetve a veszélyes anyag vagy gőz rendszerből történő kilépését.

Egyesített Szent István és Szent László Kórház
3.000.000 Ft összegben mikroszkóp diagnosztikai berendezés kerül beszerzésre az onkológiai osztály által. Egy szövettani vizsgálat eredménye olyannyira sorsdöntő befolyással bír egy beteg további életkilátásaira, hogy e lelet nélkül semmilyen onkológiai kezelést nem lehet elkezdeni.

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet
3.000.000 Ft összegben a Gyermekhematológiai Onkológiai Tanszék szintén bioanalízis készülék szerez be.

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
3.000.000 Ft összegben ultramodern infúziós pumpák és betegfigyelő monitor kerülnek beszerzésre. A leukémiás gyerekek csak úgy tudják pontos mennyiségben és előírt időtartamban biztonságosan megkapni a kemoterápiát, ha megfelelő minőségű infúziós pumpák állnak rendelkezésre. A hemato-onkológiai osztályon rendszeresen van olyan gyenge általános állapotú, intenzív ellátásra, intenzív megfigyelésre szoruló beteg, aki betegőrző, nővéreket riasztó betegfigyelő monitor alkalmazására szorul. A készülék 24 órában figyeli a gyermek légzési és keringési értékeit, riasztja a nővéreket, orvosokat, ha a leukémiás gyermek értékei kritikus szintet érnek el.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
3.000.000 Ft összegben gyermekhematológiai ágytálmosó gép kerül beszerzésre a Gyermek Onkohaematológiai Osztálya számára.

Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
3.000.000 Ft összegben orvostechnikai berendezések és eszközök kerülnek beszerzésre. Kettő oxigén telítettségszint-mérő készülék, amelyeket a gyermekek megfigyelése során használnak. Kettő kombinált monitor, amelyek az előbbi mellett nem invazív vérnyomásmérésre is alkalmasak, kritikus állapotú gyermekek követésére. Egy infúziós pumpa, amely a pontos infúzió-adagolást teszi lehetővé.

Laparoszkópos, azaz a lehető legkisebb beavatkozással járó műtéti technikához alkalmas ollók, amelyek a daganatos gyermekekben mintavételre, illetve kisebb daganatok eltávolítására alkalmasak. Monitorhoz kiegészítő tartozékok. Rutin vérnyomásmérésre alkalmas hordozható vérnyomásmérők, a hozzátartozó különböző életkorú gyermekeknél használható mandzsettasorral. Súlyos állapotú, lesoványodott gyermekek felfekvéseinek megakadályozásra szolgáló felfújható matrac, és a hozzá tartozó pumpa. Orvosi műszerek tárolására alkalmas gurulós, fiókos asztal.

Vas Megyei Markusovszky Kórház Gyermekosztálya
3.000.000 Ft összegben az Onko-hematológiai részlegnél ultrahang diagnosztikai készülék kerül beszerzésre. A daganatok kórismézése során a legkevesebb káros hatással járó és a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárás az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezek egy része visszaverődik, más része pedig elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a készülék érzékeli és elektromos jelekké alakítja.

Tűzoltó utcai Gyermekkórház ,SOTE II. sz. Gyermekklinika
3.000.000 Ft összegben betegfigyelő monitorok és onkológiai fertőtlenítő készülék kerül beszerzésre. A hemato-onkológiai osztályon rendszeresen van olyan gyenge általános állapotú, intenzív ellátásra, intenzív megfigyelésre szoruló beteg, aki betegőrző, nővéreket riasztó betegfigyelő monitor alkalmazására szorul. A készülék 24 órában figyeli a gyermek légzési és keringési értékeit, riasztja a nővéreket, orvosokat, ha a leukémiás gyermek értékei kritikus szintet érnek el.

Legolvasottabb cikkeink