• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3 millió forint a Semmelweis Onkológiai osztályai részére

Hírek 2022.07.08 Forrás: Weborvos
3 millió forint a Semmelweis Onkológiai osztályai részére

A nagylelkű felajánlásokat a kórház egy hordozható diagnosztikai készülék beszerzésére fordítja majd.

Gyermekleukémia Alapítvány szervezte civil adománygyűjtés jóvoltából 3 millió forintos támogatás jut a Semmelweis Egyetem gyermekonkológiai osztályaira, melyből egy Samsung HS30 ágy melletti ultrahang készüléket vásárolnak, amely lehetővé teszi a leukémiás gyermekek gyors, szállítás nélküli vizsgálatát - tudatta közleményében a szervezet.

A leukémiás gyermekek szülei a steril körülményeket és a gyermekek biztonságát szolgáló kórházi protokoll miatt gyakran rákényszerülnek, hogy magukra hagyják gyermeküket. Ilyen lehet például az elkülönített kórházi vizsgálatok vagy életmentő műtétek ideje. Az ágy melletti, hordozható ultrahang készülék lehetővé teszi, hogy a gyermekeket akár szüleik jelenlétében is megvizsgálhassák. Ennek nagy előnye, hogy a szövődményeket gyorsan, tűpontosan felismerhetik, ezáltal lehetővé téve egy életmentő beavatkozást.

A leukémia szó jelentése „fehérvérűség”. A rák ezen fajtája ugyanis a csontvelő vérképző szöveteiben keletkezik, amely a fehérvérsejtek termeléséért felelős. A leukémiás sejtek megjelenése esetén a fehérvérsejtek száma rohamosan megnő, ám az egészséges vörös- és fehérvérsejtek száma csökken. Emiatt a normális sejtek nem képesek ellátni szokásos feladatukat a fertőzések leküzdésében.

A jelenség miatt jelentős kockázatot hordoznak magukban az életmentő műtéteket követő esetleges szövődmények, illetve a betegség kiújulásakor fellépő mellékhatások, például a hormonális működési, növekedési vagy fejlődési zavarok, vagy egy második daganat előfordulása.

Szerencsére a gyermekleukémia ma már 80%-ban gyógyítható betegség, ám a kórházi kezelések és a beteg gyermek ápolása jelentős terhet ró a családokra. A Gyermekleukémia Alapítvány (korábban Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány) ezeket a nehézségeket igyekszik megkönnyíteni a beteg gyermekek és családjaik számára. A kórházi adománygyűjtések mellett családtámogatási programot is működtetnek, valamint nyári táborokat szerveznek a leukémiás gyermekek és testvéreik számára.

„Ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat minden nagyvonalú civil és vállalkozói felajánlásért, melynek köszönhetően a gyermekek gyors vizsgálata akár szüleik óvó jelenlétében is lehetségessé válhat. Ez a készülék nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megkönnyítse a leukémiás gyermekek és szüleik számára a kényszerű ápolási időt” – mondta Fodor Zsuzsanna, az alapítvány kurátora.

Legolvasottabb cikkeink