• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Ettől az italtól megvakulhatsz''

Hírek Forrás: HENT Hírlevél

A hamisított alkoholos italok gyakran nagy mennyiségű metanolt tartalmaznak.

Komoly látásproblémákkal küzd egy hamis vodkát fogyasztó egyetemista Nagy-Britanniában. A lányt állítólag figyelmeztette a veszélyre az italt eladó kereskedő, de a diák a jelzést tréfának vélte.

Migrénes fejfájással, rosszulléttel, a szeme előtt vibráló foltokkal és homályos látással ébredt a buli után az a brit egyetemista, aki hamis vodka fogyasztásának "köszönheti" egészségügyi panaszait – írja a Daily Mail. A 21 éves lány két hónappal a veszélyes ital fogyasztása után sem jött teljesen rendbe. Látása időről-időre elhomályosul, ráadásul visszatérő jelleggel elveszíti perifériás látását, ugyanakkor azt mondja, már annak is örül, hogy nem vakult meg teljesen.

A Sheffield Egyetem 21 éves tanulója 2011 novemberében vásárolta a hamisítványt egy egyetem környéki üzletben. Elmondása szerint olcsó vodkát kért az eladótól, amelyet közel 6 font ellenében meg is kapott. Az ital átadásakor a kereskedő állítólag közölte, "ettől az italtól meg is vakulhat", de az intést a lány tréfának vette. A lány a hamis vodka harmadát fogyasztotta el.

A szakértők szerint a megivott hamisítvány, ahogy az a hamisított alkoholos italok esetében gyakori, nagy mennyiségű metanolt tartalmazhatott, amelyet ipari szinten fagyállók előállításához használnak. Ennek fogyasztása szédülést, hányást, légzési nehézséget okozhat, továbbá, mivel a metanol a szemfenéki látóidegeket is károsítja, hatása az enyhe látászavartól a tartós vakságig terjedhet. Miután az egyetem riasztotta a hatóságokat, azok nagy mennyiségű hamis italt foglaltak le a környékbeli üzletekben. Egy kereskedőt 1000 fontra bírságoltak, több másik üzlet ellen pedig még zajlik az eljárás.

A brit magazin cikke szerint komoly problémát jelent a szigetországban az alkoholhamisítás, hiszen a fogyasztók, köztük a kisebb összegekből gazdálkodó egyetemisták keresik az olcsó termékeket. Ennek eredménye, hogy az elmúlt években többek között egy eljegyzését ünneplő asszony halt meg hamis alkohol fogyasztásától, az ugyanabból a termékből fogyasztó három gyermekes anyuka megvakult, egy illegális szeszfőzde felrobbanása pedig öt munkás életét követelte.
A szigetország eddigi legnagyobb alkoholhamisító üzemének 2010-ben akadtak a nyomára: a lengyel bevándorlókat foglalkoztató hamisítók percenként 24 üveg hamisítvány előállítására alkalmas gyárat működtettek.