• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A csehek is ösztönöznék a krónikus betegeket

Hírek Forrás: GYEMSZI-ESKI

Az orvosok és a biztosítók is szkeptikusan fogadták a tervezetet.

A cseh Egészségügyi Minisztérium új törvénytervezete a krónikus betegek számára mentességet biztosítana az egészségügyi szolgáltatások co-paymentje alól, amennyiben betartják az egészségesebb életmódra vonatkozó előírásokat, az egészségbiztosítók és az orvosok azonban fenntartásokkal fogadták ezt a javaslatot.

Leos Heger cseh egészségügyi miniszter a krónikus betegeket egészségesebb életmódra kívánja ösztönözni, a modern civilizációs betegségek kezelési költségeinek csökkentése érdekében, amely évente az összes egészségügyi kiadás mintegy 80 százalékát teszi ki.

Az egészségügyi tárca vezetőjének javaslata szerint a krónikus betegek mentesülnének az egészségügyi szolgáltatások co-paymentjének (Csehországban ún. szabályozó díjak) fizetése alól azzal a feltétellel, hogy abbahagyják a dohányzást, a mértéktelen alkoholfogyasztást, a zsíros ételek fogyasztását, és rendszeresen eljárnak a preventív kivizsgálásokra. Ezek a szabályozások elsősorban a diabéteszben, daganatos megbetegedésben, valamint szívbetegségben szenvedő páciensekre vonatkoznának.

Nemrég a szomszédos Németországban is hasonló intézkedéseket vezettek be.

Az egyik cseh egészségbiztosító társaság egy speciális programot fog indítani, amelyhez a biztosítottak önkéntesen csatlakozhatnak. A programban részt vevők vállalják, hogy megtartják az életmódra vonatkozó szabályozásokat.

Jelenleg a cseh betegek 30 cseh korona (345 Ft) értékű szabályozó díjat fizetnek a háziorvosi vizit esetében, 100 korona (1150 Ft) a kórházi napidíj mértéke, a receptfelírási díj pedig 30 korona (345 Ft). Az alacsony jövedelmű csoportok (pl. nyugdíjasok) esetében 5000 korona (57 500 Ft) értékű éves limitet szabtak meg a közvetlen kifizetésekre.

Az Lidove noviny (LN) cseh napilap szerint amennyiben ezek az intézkedések megvalósulnak, és számos beteg betartja az életmódra vonatkozó előírásokat, ez hatalmas megtakarításokat eredményezne a cseh egészségügyi rendszerben. A nem fertőző megbetegedések kialakulása többnyire a társadalmi jólét növekedésével hozható összefüggésbe, és gyakran a mozgáshiány, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a zsíros ételek fogyasztása okozza. A krónikus megbetegedések hatalmas terheket rónak az egészségügyi költségvetésre.

Számos esetben a kezelés azért költséges, mert a beteg nem tartja be az orvos utasításait. Jan Jelinek háziorvos például így nyilatkozott: „Találkoztam olyan beteggel, aki szívműtéte után nem hagyta abba a dohányzást. Az ilyen beteg teljesen tönkreteszi az orvosok munkájának eredményét."

A krónikus betegségek a nemzetgazdaságra is nagy terheket rónak, mivel számos krónikus beteg ember nem dolgozik, nem fizet adót, ugyanakkor igénybe veszi a jóléti kifizetéseket, segélyeket. Az Egészségügyi Minisztérium mielőbb el akarja fogadtatni a törvényt, melytől azt várja, hogy a betegségterhek mérséklése révén a költségek is csökkenni fognak. Az állami egészségbiztosítási törvény módosítására vonatkozó javaslatot június végéig terjesztik a parlament elé, a prevenciós programot pedig 2014 januártól tervezik elindítani.

Az egészségbiztosítók azonban fenntartásokkal fogadták a törvényjavaslatot, és azzal érvelnek, hogy nehéz ellenőrizni, hogy a biztosítottaik betartják-e az előírásokat. „Ellenőrizni tudjuk a páciens magatartását arra vonatkozóan, hogy betartja-e a kezelési előírásokat. Ki tudjuk szűrni a szükségtelen viziteket, valamint a túlzott gyógyszerfogyasztást. Azt azonban nem tudjuk felügyelni, hogy a páciens betartja-e az előírt étrendet vagy fizikai aktivitást" – nyilatkozta Zdenek Kabatek, az Általános Egészségbiztosító Társaság (VZP) igazgatója.

Az LN cseh napilap megemlíti, hogy az egészségbiztosítók kiálltak egy másik hasonló kezdeményezés ellen is, melynek értelmében a nemdohányzóknak alacsonyabb biztosítási díjakat kellett volna fizetniük. A biztosítók szerint érdemesebb lenne emelni a dohánytermékekre, illetve más egészségkárosító árucikkekre (pl. alkoholtartalmú italok, cukor, állati eredetű zsiradék) kivetett adót, és az ebből összegyűjtött pénzt az egészségügyi ellátásra fordítani.

Az orvosok is szkeptikusan fogadták az egészségügyi miniszter tervezetét. Úgy vélik, hogy Csehországban a szabályozó díjak nem elég magasak ahhoz, hogy az embereket egészséges életmódra ösztönözzék. Emellett a közvetlen kifizetések plafonja számos beteg számára elegendő védelmet biztosít a túlzott mértékű önrésszel szemben.

Az LN napilap azt is hozzáteszi, hogy a csehek meglehetősen le vannak maradva az egészséges táplálkozás terén más európai országokhoz képest: az éves gyümölcs- és zöldségfogyasztás ugyanis Csehországban a legalacsonyabb.(AZS)
Forrás: Minister to motivate ill people to improve their lifestyle. Prague Monitor, 2013.04.15.