• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fejlett informatika a hatékonyság alapja

Hírek Forrás: Weborvos Pro

Az online jogviszony-ellenőrzés a magyar egészségügyi informatika egyik sikertörténete.

Általában véve maximálisan egyetért a Semmelweis Terv azon törekvésével, hogy hatékonyabban kellene működtetni az egészségügyet. Aki benne él, az látja a gondokat, azokat a csatornákat, ahol jelentős erőforrások vesznek el, fogalmaz a Kórház című szaklapban a vele készült interjúban Szőke N. István, a Béker-Soft Informatika Kft. ügyvezető igazgatója.

Úgy véli, a szervezettség növelésével, a karcsúsítással hatékonyabbá kell tenni a rendszert. Ez persze nem biztos, hogy minden területen előnyös lesz a piaci szereplők számára, de szembe kell néznünk a problémával. Mindenkinek közös érdeke a hatékony, fenntartható egészségügyi ellátás. Ami pedig az informatikai kihívásokat jelenti, a hatékonyság növelésében felértékelődik az informatika szerepe, mert fejlett informatika nélkül nem lehet növelni a hatékonyságot. Ezért kell nagyon ügyesnek lennie az ágazati vezetésnek, hogy az informatikai integrációt megfelelően tudja megvalósítani.

A szakember szerint a modellnek országosnak kell lennie, szükség van egy országos adatközpontra, ahová minden betegellátási információ eljut. Azt nem tartja megvalósíthatónak, hogy egyetlen egységes rendszer jöjjön létre, hiszen ha csak a nagyobb informatikai szállítóknál dolgozó fejlesztői létszámot veszi figyelembe, több száz fejlesztő és rendszermérnök dolgozik ezen a területen. Amennyiben egyetlen rendszer jönne létre, az informatikai fejlesztési és terméktámogatási infrastruktúrát állami pénzből kellene fenntartani. Ez nem tűnik megvalósíthatónak, ezért az lehet a megoldás, hogy a piacon lévő rendszereket az országos ellátási modellbe kell integrálni.

A decentralizált, de jól működő megoldásra kiváló példa az online jogviszony-ellenőrzés, amely a magyar egészségügyi informatika egyik sikertörténete: jól sikerült a fejlesztés és nagyon sok szereplővel, nagy hatékonysággal működik. Mindenki használja, legyen szó multinacionális vállalatról vagy egyszemélyes informatikai cégekről. Ezzel a modellel az országos rendszerhez való csatlakozás könnyen megoldható és nem szól bele a piaci viszonyokba. Az egészségügyi informatikának ugyanis a piaci versenyről kell szólnia, mert a piac számtalan szereplője teremti meg az állam, mint igénybevevő számára a hatékonyságot.

Ráadásul a versenynek egyértelműen jótékony hatása van a termékminőségre és a szolgáltatási színvonalra.

A teljes interjú a Weborvos Pro portálon olvasható.