• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A háziorvosok nem értették, mi ebben a meglepő

Lapszemle 2021.02.18 Forrás: Telex
A háziorvosok nem értették, mi ebben a meglepő

Mi a furcsa azon, hogy a háziorvos hűtőtáskával és jégakkuval megy az oltásért?

Az egész ország a sajtó nagy részével együtt közösen hitetlenkedett azon, hogy a háziorvosoknak hűtőtáskában, jégakkuk közé rakva kell elhozniuk a koronavírus elleni vakcinákat, holott ez hosszú évek óta bevett gyakorlat az alapellátásban. A Telex által megkérdezett háziorvosok nem is értették a felháborodást: egyrészt teljesen elterjedt módszer, hogy az influenzaoltást vagy a gyerekek kötelező védőoltásait így szállítják, másrészt többen azt mondták, hozzájuk eleve futár vitte ki a koronavírus elleni vakcinát és a hozzá való fecskendőket is, írja a Telex

Hétfőn Hadházy Ákos független képviselő tett közzé egy Facebook-posztot, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal arra kérte a háziorvosokat, hogy vigyenek hűtőtáskát és jégakkut, amikor a Gödöllői Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán átveszik a Moderna-vakcinákat. A képviselő azt kifogásolta, miért a háziorvosoknak kell bemenniük a kormányhivatalba a vakcinákért, és milyen megoldás az, hogy ehhez hűtőtáskát használnak. Hadházy szerint a hűtési lánc biztosítása érdekében a kormánynak kellene megszerveznie az ampullák kiszállítását egy arra alkalmas hűtőkocsival, vagy miért nem használják erre a katonákat, akiket visszavonhatnának a kórházak portáiról. 

A Telex által megkérdezett háziorvosok közül többen nem is értették ezt a problémát, mert hozzájuk futár szállította ki a vakcinát. Voltak ugyanis olyan kormányhivatalok, amelyek így szervezték meg a szállítást. Más orvosok abban sem láttak semmi kivetnivalót, hogy nekik vagy asszisztensüknek kellett elmenni a vakcináért. Megszokták már ezt, hiszen évek óta így szokták átvenni az influenza elleni oltásokat vagy a gyermekeknek szánt védőoltásokat.

„Ehhez azért nem azt a szilárd műanyag hűtőtáskát használjuk, amelyikben az ember a nyáron a sört szokta hűteni magának a Balaton-parton” – mondta a Telexnek egy háziorvos. Az orvosok a gyógyászati segédeszközboltokban beszerezhető, kisebb, puha oldalú orvosi hűtőtáskákat használják erre a célra a klasszikus jégakkukkal. Ezek a hűtőtáskák alkalmasak arra, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg, amíg az átvett vakcinák az orvosi rendelőkben lévő hűtőszekrénybe kerülnek. 

Egy háziorvos a Telexnek azt mondta: hozzá nemcsak a vakcinákat szállították ki, de megkapta a beadásukhoz szükséges tűket és fecskendőket is. Ezekkel kis kellemetlenség azért van, mert nem az oltásokhoz használatos kisebb, inzulinos fecskendőket kaptak, ami most hiánycikk, hanem normál, 2 ml-es eszközöket. A gond ezekkel egyedül az, hogy ezekben kicsit nehezebb kimérni a 0,3 ml-es adagokat, amiket be kell adni az oltásból.

Legolvasottabb cikkeink