• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kamaszoknak ingyenes az antibébi tabletta

Hírek Forrás: MTI

Ingyenessé vált a kamaszlányoknak a fogamzásgátló Franciaországban.

Ingyenessé vált a fogamzásgátló tabletta a 15 és 18 év közötti kiskorú lányoknak hétfőn Franciaországban. Az ügynevezett első és második generációs fogamzásgátlók ingyenessé tételével a francia egészségügyi minisztérium célja csökkenteni a művi terhesség-megszakítások számát, amely a 15 és 18 év közötti lányok körében jelenleg eléri az évi 12 ezret.

Miután a nyolcvanas években forgalomba került harmadik és negyedik generációs tablettákról az év elején az egészségügyi hatóságok megállapították, hogy azok trombózisveszélye kétszer akkora, mint a második generációsoké, az újabb tablettákra nem vonatkozik az ingyenesség, s azoktól a teljes támogatást megvonta a társadalombiztosítás.

Francois Hollande államfő tavalyi elnökválasztási kampányának egyik fő ígérete volt a magas színvonalú és ingyenes fogamzásgátlás biztosítása a kiskorúak számára. A francia parlament 2012 őszén a társadalombiztosítási törvény részeként megszavazta az intézkedést.

A fogamzásgátló tablettákra Franciaországban eddig 65 százalékos társadalombiztosítási támogatás volt érvényben. Az egészségügyi minisztérium szerint a 15 és 18 év közötti lányok egy jelentős része azonban azért nem élt eddig vele, mert számukra jelentős kiadást jelentett az évi 40-60 euró a tablettákra. A kiskorúak számára a családtervezési központokban eddig is felírhattak ingyenesen fogamzásgátlót, de ilyen intézmény csak néhány nagyobb városban található. Ezentúl minden kamaszlány ingyenesen hozzájuthat a fogamzásgátlóhoz bármely gyógyszertárban, ha előtte részt vett egy orvosi vizsgálaton, s bemutatja az ott felírt receptet szülei társadalombiztosítási kártyájával együtt.

A kiskorúak számára felírt fogamzásgátlók 65 százalékos támogatása 2011-ben 6 millió euróba került az államnak. A kormány becslése szerint a 100 százalékos támogatás további 5 millió eurós kiadást jelent.

Szintén április 1-jétől a művi terhesség-megszakítás minden nő számára ingyenessé vált Franciaországban. Eddig ugyanis csak a 15 és 18 év közötti lányok számára volt ingyenes az abortusz, a nagykorú nőknek a társadalombiztosítás csak 70 százalékát fizette ki a költségeknek.