• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

A közös értékalkotás módszerének használatát szorgalmazták

Hírek 2021.10.07 Forrás: Weborvos
A közös értékalkotás módszerének használatát szorgalmazták

A „Go hocare2.0” roadshow sorozatának második állomása egy tréning és egy workshop részből állt.

A Hocare2.0 projekt magyar partnerei, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (KDRIÜ) szeptember 23–án sikeresen megtartotta  „Go hocare2.0” roadshow sorozatának második állomását. Az online eseményt azzal a céllal rendezték meg, hogy egy ingyenes képzés és műhelybeszélgetés keretében ösztönözzék a közös értékalkotás (co-creation) módszertanának használatát a dél-magyarországi (Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye) egészségügyi közszolgáltatók (kórházak és járóbeteg-rendelők, egészségfejlesztési irodák), valamint kkv-k és innovatív vállalkozások körében, tudatta lapunkkal az OKFŐ. 

A roadshow egy tréning és egy workshop részből állt. A résztvevőknek a vezető partner részéről  Hegedűs István, a KDRIÜ tanácsadója adott rövid áttekintést a Hocare 2.0 projekt fő céljairól és eddigi tevékenységeiről, majd figyelmükbe ajánlotta a projektben kkv-k és közszolgáltatók részére készített kézikönyveket. Mindkét kézikönyv azzal a céllal  íródott, hogy a közös értékalkotás módszertani elsajátítását népszerűsítse a termék- és szolgáltatásfejlesztésben érdekelt egészségügyi szolgáltatók, önkormányzatok és a kkv-k között. 

A roadshow tréning részét Körmendy Gál, a Nyugat-Pannon Regionális és Gazdaságfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. trénere tartotta, aki az ahaslides.com/Cocreation internetes alkalmazás használatával egy előre elkészített kérdőív kitöltésén keresztül végigvezette a résztvevőket a közös alkotás módszertanán. A beérkezett válaszok összegzése alapján a résztvevők így visszajelzést kaptak a közös értékalkotásról meglévő ismereteikről, véleményezték a módszer használhatóságát különös tekintettel arra, hogy ezek miként alkalmazhatóak a termék- vagy szolgáltatásfejlesztési folyamatok során.

A képzést követően egy műhelybeszélgetésre került sor, ahol egy  jelenleg zajló pilot projekt képviselői osztották meg a közös értékalkotás módszerének használatáról szerzett tapasztalatukat.  A Roche társadalmi felelősség vállalási programja keretében alapított SZEFA (Magyar Alapítvány a Személyre szabott Ellátás Fejlesztéséért az Egészségügyben) és a Bács-Kiskun Megyei Egyetemi Oktató Kórház együttműködésében megvalósuló kísérleti projektben informatikai fejlesztők, orvosok, betegek,  érintett szakrendelők munkatársai vesznek részt a közös értékalkotás folyamatait és módszereit alkalmazva.

Dr. Becságh Péter, a SZEFA Alapítvány kuratóriumi tagja és Dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház Onkológiai Központjának igazgatója ismertették, hogy miként alkalmazzák az együttalkotási folyamatot és megközelítést egy a Google-naptárhoz hasonló digitális eszköz fejlesztésében a betegek igényeinek meghatározására, és hogyan tesztelik a funkciókat és feladatokat a betegek visszajelzései alapján. A létrejövő innovatív alkalmazás, amelyet elsőként a multimorbiditással rendelkező onkológiai betegek számára fejlesztenek ki, képes lesz értesíteni a betegeket arról, hogy hol, mikor és milyen vizsgálatra/kezelésre kell elmenniük, így a naprakész információk biztosításával egy személyre szabottabb és hatékonyabb ellátás valósulhat majd meg. A betegút szervező rendszert/fejlesztési platformot valós körülmények között tesztelik, ami elősegíti a betegek számára szükséges ellátási/kezelési protokollok közös kialakítását és támogatja az agilis betegút modellezését a klinikai ellátásban. Mindketten hangsúlyozták az egyes szereplők visszajelzéseinek és értékelésének fontosságát, továbbá kiemelték a digitális eszközöknek az egészségügyi ellátásban történő alkalmazásával kapcsolatos attitűd és gondolkodásmód-változtatás szükségességét, úgy az egészségügyi személyzet, mind a betegek részéről.

A workshopot Keller Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjének tájékoztató előadása zárta, aki aktívan közreműködik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program jelenleg folyó tervezésében. Tájékoztatójában részletesen ismertette a 2021-2027-es programidőszakban a GINOP+ új priorításait, valamint a vállalkozások és kkv-k számára az innovációra és a prototípusfejlesztésre rendelkezésre álló jövőbeni pénzügyi konstrukciókat.

A kézikönyvek itt ingyenesen letölthetők

További információk a Hocare2.0 projektről

 

Legolvasottabb cikkeink