• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A logopédia európai napjára készülnek

Hírek 2022.03.03 Forrás: MTI
A logopédia európai napjára készülnek

Kiemelt cél, hogy a kommunikációs rendellenességgel küzdő gyermekek és felnőttek egészségére és jólétére irányítsák a figyelmet.

Az életkoron átívelő logopédia témája köré szerveződnek idén a logopédia európai napjának programjai: március 6-án a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat (FPSZ) tagintézményeiben a szakemberek egyebek mellett betekintést nyújtanak a mindennapi munkába, segítséget, ötleteket adnak az érintetteknek online tanácsadás keretében, valamint ismeretterjesztő előadásokat is tartanak - közölte a szakszolgálat szerdán az MTI-vel. 

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat már a kezdetek óta nyílt napokkal, előadásokkal, találkozókkal, workshopok szervezésével ünnepelte a logopédia európai napját. A FPSZ a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társasággal (MFFLT) összefogva 2022-ben közösen hívja fel a figyelmet a logopédiának az egész életre kiható jelentőségére, személyes és online találkozási lehetőséget nyújtva az érintetteknek, érdeklődőknek, szakembereknek - olvasható a közleményben. Mint írják, a koronavírus-járvány időszakában kiemelt cél, hogy a kommunikációs rendellenességgel küzdő gyermekek és felnőttek egészségére és jólétére irányítsák a figyelmet. Az idei témamegjelölés hangsúlyozza, hogy a logopédia magába foglalja a kora életszakasztól egészen idős korig megvalósuló összes ellátási típust, a beszédindítástól a beszédhang javításán át a kommunikációs problémák vonatkozásában nyújtott segítségig.

A logopédia európai napján többek között olyan témákban tartanak beszélgetéseket, előadásokat, mint a korai intervencióban ellátott gyerekek helyzete, a nyelvi kompetenciák erősítése az iskolaelőkészítő foglalkozásokon, valamint a szemantikai struktúrák elmélyítése a nyelvi kreativitás fejlesztésében.

A tájékoztatás szerint a programok során a logopédusok megmutatják, hogy milyen eszközökkel segítik a hozzájuk forduló kisgyermekeket, serdülőket és felnőtteket, hogy szebben, tisztábban beszéljenek, eredményesebben kommunikáljanak, jobban megértsék társaik reakcióit és érzéseit, és megtalálják a nekik legmegfelelőbb kommunikációs utakat saját környezetük keretein belül.  

A logopédia európai napját minden évben március 6-án ünneplik, amikor az egész kontinensen programokat szerveznek, kapukat nyitnak a széles nyilvánosság felé, kiemelt figyelmet fordítva az ellátás helyzetére, a szakmai innovációkra, valamint a fejlődési lehetőségekre - olvasható a közleményben.

A részletes program a www.fpsz.hu weboldalon érhető el - áll az összegzésben.

Legolvasottabb cikkeink