• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Nukleáris Medicina Európai Szervezete tanácskozik Hamburgban

Hírek MA 06:08 Forrás: Weborvos Szerző:
A Nukleáris Medicina  Európai Szervezete tanácskozik Hamburgban

Rekord érdeklődés, látványos megnyitó és váratlan tűzriadó a Nukleáris Medicina Európai Szervezetének éves kongresszusán.

Szombaton hivatalosan megkezdődött a Nukleáris Medicina Európai Szervezetének (EANM) éves kongresszusa Hamburgban, amely a szervezet eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye lett. Az EANM kongresszus évek óta a nukleáris medicina legfontosabb európai fórumaként szolgál, ahol a legújabb tudományos eredmények és technológiai újítások kerülnek bemutatásra. Az idei rendezvény különlegességét azonban nemcsak a tudományos tartalom adta, hanem a megnyitó rendhagyó programja és egy nem várt incidens is.

Az események sorozata a hamburgi Kongresszusi Központban (CCH) kezdődött, ahol a résztvevők már kora reggel hosszú sorokban vártak a regisztrációnál. Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt: a 2023-as kongresszus 7659 fős látogatószámát jelentősen meghaladva, idén 8375 fő regisztrált az eseményre. A helyszínen tapasztalt nyüzsgés, a folyamatosan érkező szakemberek és a regisztráció körüli forgatag mind-mind jelezte, hogy ez az esemény mérföldkő a szakma életében.

A hivatalos megnyitó némi késéssel kezdődött, mivel a szervezők igyekeztek biztosítani, hogy mindenki bejusson a rendezvény főteremébe. A közönséget két utcai dobos meglepetésszerűen szórakoztatta, akik ritmusos zenéjükkel megadták az alaphangulatot. Rövidesen hozzájuk csatlakoztak a rézfúvósok is, látványos tánclépések közepette, így végül tíz zenész adott dinamikus, energikus előadást a színpadon. A látványos zenei nyitány nagy sikert aratott, és remek hangulatban vezette fel a hivatalos beszédeket.

A szervezet elnöke örömmel nyitotta meg a rendezvényt, külön kiemelve a történelmi léptékű részvételt, és büszkén hangsúlyozta, hogy az idei évben soha nem látott számú tudományos eredményt jelentettek be. A résztvevők összesen 2609 előadást nyújtottak be, amelyek közül 2473 foglalkozik tudományos eredményekkel, míg 136 a technológiai fejlesztésekre koncentrál. Az előadások nagy része poszter formájában kerül bemutatásra, hiszen egy négynapos kongresszus keretei között nem lehetséges minden téma részletes ismertetése. Ennek érdekében több mint 100 számítógépet helyeztek el a poszterek megtekintésére, így a résztvevők kényelmesen böngészhetik a különféle tanulmányokat és kutatási eredményeket.

A megnyitón átadták a rangos Marie Curie díjat is, amelyet idén Julia Fricke svájci kutató és csapata nyert el kiemelkedő munkájukért a nukleáris medicina területén. A díjátadás méltó pillanata volt a megnyitónak, és külön hangsúlyt kapott, hogy a díjazott csapat eredményei jelentős előrelépést jelentenek a diagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztésében.

Az eseményt követően a résztvevők egy fogadáson gyűltek össze, ahol lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre és kapcsolatok ápolására. A fogadás azonban váratlanul ért véget, amikor a rendezvény helyszínét tűzriadó miatt ki kellett üríteni. Az épületből mindenkit azonnal evakuáltak, a résztvevők még kabátjaikat sem tudták visszaszerezni a ruhatárból. A váratlan tűzriadó miatt némi felfordulás alakult ki, de szerencsére hamar kiderült, hogy valódi veszélyhelyzet nem állt fenn, és az eset mindössze egy technikai hiba következménye volt. Ennek ellenére az esemény hirtelen lezárása kissé zavarba ejtette a jelenlévőket, akik végül a szervezők iránymutatásával rendezetten hagyták el a helyszínt.

A tűzriadó ellenére a kongresszus zavartalanul folytatódik, és a következő napokban számos izgalmas előadás és bemutató várja a résztvevőket. Tudósítónk a helyszínen követi a fejleményeket, így a későbbiekben további részletekkel szolgálunk a kongresszus eseményeiről, eredményeiről és a legújabb tudományos áttörésekről.