• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

A régió első Anyagcsere Konferenciája Budapesten

Hírek 2019.05.22 Forrás: Weborvos
A régió első Anyagcsere Konferenciája Budapesten

A phenylketonuria anyagcsere betegségben szenvedőknek születésüktől kezdve szigorú, alapvetően fehérjementes diétát kell tartaniuk.

Először rendezték meg a Közép-kelet európai Anyagcsere Konferenciát (1stCEE Metabolic Roadshow), melynek Budapest adott otthont. A konferencián a régió szakorvosai és dietetikusai vitatták meg a legújabb amerikai és európai phenylketonuria szakmai ajánlásokat, azok alkalmazhatóságát a régióban. A rendezvényt a Semmelweis Egyetem veleszületett anyagcsere-betegekkel foglalkozó szakemberei szervezték a Nestlé Health Science támogatásával.

Hazánkban mintegy 400 beteget érint a phenylketonuria, azaz a PKU nevű betegség. Ez egy veleszületett anyagcsere betegség, amely jelenleg gyógyíthatatlan, azonban megfelelő diétával kordában tartható.

Ez a betegség állt a most első alkalommal megrendezett Közép-kelet európai Anyagcsere Konferencia (1st CEE Metabolic Roadshow) középpontjában. A közelmúltban ugyanis az Egyesült Államokban, majd Európában is új irányelvet publikáltak a phenylketonuria betegségről. „Ez azért jelentős, mert ezzel az anyagcserebetegséggel kapcsolatban egységes európai ajánlás eddig nem létezett, a különböző nemzeti ajánlások egymástól nagyon eltértek” – mondta el dr. Reismann Péter, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa, a konferencia szakmai bizottságának vezetője. „A phenylketonuria ellátásának egyik sarokköve, hogy az érintett újszülöttet minél hamarabb felismerjék, és a terápia az élet első 10 napján elinduljon – ennek eléréséhez kiemelten fontos, hogy az újszülött osztályokról a levett vérminta mihamarabb a szűrőközpontba érkezzen” – emelte ki a szakember.

Az európai irányelv megírásában döntően nyugat-európai szakértők vettek részt, ezért is volt jelentősége, hogy a kelet-európai szakemberek is áttekintsék azokat.  A budapesti rendezvényen lengyel, cseh, szlovák és a balti országok vezető orvosai és dietetikusai is részt vettek, a cél pedig az volt, hogy megnézzék, mit lehet adaptálni az új irányelvekből a régiónkban. A konferencián elhangzottak alapján megállapítható, hogy a magyar ellátás a régión belül kifejezetten jól szervezettnek számít, mind a felnőtt, mind a gyermekgyógyászat vonatkozásában, azonban az irányelvek maradéktalan teljesítéséhez még további fejlesztések szükségesek.

Az anyagcsere-betegségeknél kulcsfontosságú a mihamarabbi felismerés, ezért az egyik fontos lépés lesz a levett vérminták kézbesítésének és kielemzésének a felgyorsítása. A most elfogadott irányelvek szerint a terápiát a tizedik napig fontos lenne elkezdeni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a gyors diagnózis. A konferencia résztvevői egyetértettek abban is, hogy a digitális világ kihívásaira is választ kell adniuk, hiszen mind a betegek, mind a hozzátartozók az online platformokon és a social media felületein is tájékozódnak, véleményt cserélnek, és kérdéseiket is itt tennék fel.

A Közép-kelet európai Anyagcsere Konferencia hagyományteremtő céllal indult el a régió szakértői számára tapasztalataik, eredményeik rendszeres megvitatásához, összegzéséhez. A konferencia szakmai bizottságának vezetője dr. Reismann Péter, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáról dr. Bókay János klinikai főorvos és dr. Zsidegh Petra egyetemi adjunktus volt.

A PKU-s diétáról

A születéstől kezdődően követendő szigorú, alapvetően fehérjementes diétát igen nehéz tartani, mivel számunkra teljesen megszokott ételeket, pl. húst, tejtermékeket, bizonyos gabonaféléket és hüvelyeseket nem ehetnek a betegek. Szerencsére ma már szinte minden tiltott élelmiszernek van csökkentett fehérje, illetve fenilalanin tartalmú változata. Így van tejhelyettesítő termék, van tojáspótló, vannak speciális tészták, lehet sütni a megfelelő alapanyagokból PKU-sok számára is fogyasztható kenyeret, stb. Ugyanakkor a fehérjeszegény diétából következő csökkent fehérjebevitelt, a megfelelő növekedés érdekében pótolniuk kell fenilalnin-mentes gyógytápszerekkel, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák az összes egyéb aminosavat- fehérje építőköve. Ha nem kezelik, vagy nem megfelelően diétáznak a betegek, akkor jelentősen romlanak a szellemi-intellektuális képességeik, gyerekeknél pedig komoly fejlődési zavar jelentkezik.

Legolvasottabb cikkeink