• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sport is beveti a jövő technológiáit

Hírek Forrás: Weborvos

A telemedicina vívmányait is beépítették az orvosokkal a kajak-kenu edzésmódszerei közé.

2014-ben újra a Magyar Kajak-Kenu Szövetség lett a legsikeresebb sportszövetség Magyarországon. Mind az ifjúsági, mind a felnőtt versenyzők hatalmas sikereket értek el a világban. A versenyzők felkészülésének támogatására egy olyan kutatás-fejlesztési együttműködés épült ki, amelynek segítségével a legkorszerűbb információtechnológiai fejlesztések segítik a versenyzők edzéseit. A megállapodás célja egy olyan rendszer kifejlesztése volt, amely javítja a sportolók felkészülési körülményeit azzal, hogy folyamatos monitorozással követi élettani és erőnléti állapotukat - edzői, versenyzői azonnali visszacsatolással - ismertette a részleteket a szövetség.

A kezdetek
2010-ben találkozott először Petrovics Kálmán a szegedi kajak-kenusok vezetője és Bezzeg Péter az ArguScan Kft. tulajdonosa, ekkor kezdődött az együttműködés a mérnök és az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület versenyzői között. Az első években az EDF Démász SzVSE adta az erőforrásokat a fejlesztéshez, illetve az ott dolgozó szakemberek és versenyzők támogatták sportszakmailag a munkát. A kajakosok bevonásával meginduló fejlesztés célja annak vizsgálata volt, hogy lehet-e az élettani és technikai adatok folyamatos figyelésével segíteni az egyes sportolók edzésmenetének javítását.

A fejlesztés célja és ütemezése
A sportban általánosan elterjedt, hogy az edzők által előre megírt menetrend szerint dolgoznak a versenyzők, kevés a lehetőség az aktuális fizikai és élettani állapot szerinti módosításokra. Ennek a problémának a megoldására dolgoztak ki egy olyan 3+2 elemből álló telemetriás hálózatot és (azt hordozó) eszközcsoportot, amely képes azonnali visszacsatolásra, és ez által az edzések hatékonyságának szoros felügyeletére. A fejlesztés első időszaka a szegedi versenyzőkkel zajló közös munka volt, amelynek eredményeképpen hét komplett felszerelés került a sportolókhoz, ebből négy élsportolókat segít, hármat pedig pályafutásuk elején járó versenyzők kaptak, hosszútávú sportág technológiai fejlesztési célból.

A programban olyan mobil technológiára épülő sportélettani mérő rendszert terveztek, és teszteltek, amely többfajta élettani és technikai mutató alapján képes az edzéseket támogatni úgy, hogy jelen idejű információt kap a sportoló fülhallgatón, az edző tableten, illetve a fejlesztésbe bevont orvosok az interneten. A második fázis a szövetség bekapcsolódása volt, ami jelentősen bővítette a résztvevő versenyzők számát, és a beérkező feldolgozandó adatok mennyiségét. 2013 végéig közel 1000 edzés elemzésére volt lehetőség, idén januártól az adatmennyiség már havi 350-400 edzés dokumentálására nőtt.

A rendszer felépülése
A rendszer első eleme a sportoló mellkasára felerősített pánt, amely az EKG jelekből származtatott paraméterek, a telemetria csatornán érkező technikai (sebesség, gyorsulás, pozíció), és teljesítmény (evezési intenzitás, csapásszám, húzáserő) adatok folyamatos elemzéssel pontos adatokat ad a sportoló állapotáról. Az adatok többek között mutatják a fiziológiás teljesítményt, pulzusváltozást, így a korábbiakkal ellentétben változtatható az edzésintenzitás és a pihenésre fordított idő is a tervezett edzéshatás elérése érdekében. Második elem az átalakított lapát, amely telemetriás erőmérőként működik, méri a csapásszámot és a teljesítményt. Ezt egészíti ki harmadik egységként a telemetriás hajó modul, amely GPS és gyorsulási adatokat mér. A három egység egymással kommunikáló hálózatot képez, és képes a versenyzővel, illetve a közelben motorcsónakban tartózkodó edzővel is kommunikálni. Előre kialakított kommunikációs protokoll alapján jelzi a különböző állapotváltozásokat a sportoló fülében lévő fülhallgatóban, illetve az edző mobil eszközei segítségével tudja folyamatosan követni a mért adatokat. Az eszköz SD kártyával is ellátott, így lehetőség van később offline módon idősoros elemzések elvégzésére is, mind az edző, mind a bekapcsolódó sportorvosok által.

A legsikeresebbek a legfejlettebb technológiával
A sportág számára az egyik legfontosabb cél megőrizni pozícióját a világ élmezőnyében. Ehhez nagyon fontos felhasználni a telemedicina és e-Health kutatás-fejlesztések eredményeit a sportágban hatékonyan működő edzéssémák továbbfejlesztése céljából. A jövőben a versenyzők felkészítésében megjelennek a napi szintű „sportélettani vizsgálatok", és az azok adataira épülő egyénre és az adott helyzetre szabott edzések. A rendszer kiemelkedő előnye, hogy valós idejű adatáramlást biztosít, így lehetőséget ad az azonnali változtatásra, beavatkozásra. A folyamatos elemzésben részt vesznek az edzők mellett sportorvosok és kardiológusok is. A szövetség a fejlesztőkkel történő együttműködésben a válogatott sportolókkal is kipróbálta az eszköz használatát, illetve célja az eszköz szervezeten belüli elterjesztése. A rendszert az Internet Hungary 2014 konferencián mutatják be.