• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abortusz: tiltástól nem lesz gyerek

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egyedül nálunk került alaptörvénybe, hogy a fogantatástól védeni kell a magzat életét.

Pontosabban még az afrikai Kenyában módosították mostanában hasonlóan az alkotmányt. A Patent Egyesület pénteki konferenciáján a magyar és a külföldi előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy a statisztikák és a tudományos vizsgálatok is azt mutatják: nincs semmilyen társadalmi hozadéka annak, ha a magzat jogait a vele várandós nő joga elé helyezik, tehát tiltják vagy korlátozzák az abortuszt. Ez ugyanis az illegális, nem biztonságos művi vetélés felé terelheti a nőket, ami akár az életükbe is kerülhet.

Bár egyelőre nem változott az abortuszról szóló 1992-es törvény, az új alaptörvény lehetőséget adhat a szigorításra – mondta a Patent Egyesület vezető jogásza a konferencia elején. Spronz Júlia szerint erre a szándékra több jel is utal, így például az az uniós forrásból megvalósult kampány, amely sokkoló képeivel arra hívja fel a figyelmet, hogy abortusz helyett az örökbefogadást kell választani. Az egyesület képviselője szerint a kormányzó pártoknak „politikai öngyilkosság" lenne most szigorítani a törvényen, hiszen jelenleg a társadalom elutasítja ezt.

Hosszú távon viszont akár törvénymódosítás nélkül is el lehet érni a korlátozást. Ilyen eszköz lehet többek között az abortuszbizottság visszaállítása, amely akár felülbírálhatná a nő akaratát a művi vetélésre. El lehet húzni a várakozási időt, és a jelenleg csaknem 30 ezer forintba kerülő abortusz díján is lehet szigorítani, ahogy erre történt is már kísérlet a KDNP részéről. (Módosító javaslatukban elvonták volna a szociálisan rászoruló nőktől a támogatást az abortusz költségeihez)

Valamennyi emberi jogi nyilatkozat, így az európai egyezmények is hangsúlyozzák a nők jogát az élethez, az egészséghez és az önrendelkezéshez – hívta fel a figyelmet Johanna Westeson, a Reprodukciós Jogok Központjának európai regionális igazgatója. Ezek az egyezmények és az Európai Bíróság gyakorlata is azt mutatja, hogy fontos a nők jogát előrébb valónak tekinteni a még meg nem születettekével. Már csak azért is, mert az abortusz szigorítását szorgalmazók nemcsak a nők jogáról, testi és lelki egészségéről feledkeznek meg, hanem a már megszületett gyermekek életének védelméről is.

A legális, megfelelő körülmények között végrehajtott abortusz a legbiztonságosabb egészségügyi beavatkozás – állította tudományos vizsgálatokra alapozva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője. Rodica Comendant elmondta: 100 ezer legális abortuszból maximum egy haláleset hozható összefüggésbe a beavatkozással. A nem biztonságos, illegális művi vetéléseknél nemcsak a halálozás esélye nő meg – évente körülbelül 20 millió ilyen abortusz történik, amelyek közül 47 ezer a haláleset -, hanem a komplikációk száma is jelentős. A nem biztonságos abortuszok közül évente 5 millió érintett nőt ér valamilyen egészségügyi károsodás, 20-30 százaléka fertőződik, 2 százaléka meddővé válik és azoknak a száma is sok, akiknél megnő a méhen kívüli terhesség kockázata.

A WHO szakértője statisztikákkal bizonyította, hogy az abortusz tiltásával vagy korlátozásával nem csökken a művi vetélések száma, hiszen amennyivel kevesebb a legális abortusz, annyival nő a nem biztonságos beavatkozás száma, illetve elindul az abortusz-turizmus. A szakember szerint a vizsgálatok azt sem bizonyították, hogy a szigorítás a népesség számának növekedését eredményezi, és az sem, hogy az abortusz legalizálása növeli az ilyen beavatkozások számát. A szakember szerint arra viszont van bizonyíték, hogy a legalizálás után jelentősen csökken az abortusszal összefüggő komplikációk száma, mivel az érintett nők korábban fordulnak orvoshoz.

A szakértők statisztikáit igazolták több konkrét lengyel és ír példával külföldi szakemberek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nem lenne szabad, hogy a nők testi és lelki egészségét alapvetően befolyásoló törvényeket szinte csak férfiakból álló parlamentek hozzanak meg. Szintén hangsúlyozták, hogy az abortusz mellett a legfontosabb családtervezési eszköz a fogamzásgátlás és felvilágosítás. E téren is van mit tenni, hiszen számos tévhit kering a terhesség megszakításról. Ilyen például, hogy a nők a beavatkozás után akár egy életre posztabortusz szindrómában szenvedhetnek. Több előadói is aláhúzta: nemzetközi vizsgálatok igazolják, a posztabortusz szindróma nem létezik.