• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Adományrekord: 4389 szűrés, 38 millió forint támogatás

Hírek 2022.06.16 Forrás: Weborvos
Adományrekord: 4389 szűrés, 38 millió forint támogatás

2022 tavaszán is sikeres évadot zárt a Richter Egészségváros Zalaegerszegen, Edelényben, Orosházán és Gödöllőn. 

Tizenhárom éve indult útjára a Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró programsorozata, hogy segítse a lakosok egészségének megőrzését, támogassa az egészségügyi intézményeket. Minden helyszínen számos fontos szűrésen és tanácsadáson, valamint egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A Richter Gedeon Nyrt. alapadománya a már tavaly is megemelt összegről, 3.500.000 forintról indult minden állomáson, amelyet a résztvevők tovább gyarapíthattak. A lakosok ugyanis nem csak saját magukért, de a helyi egészségügyi intézményekért is tehettek: hiszen minden aktivitásukért 300 forintot érő adománypont járt. Összefogásuknak köszönhetően a tavaszi négy Richter Egészségváros alkalmával több mint 38 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó társaság a támogatott intézmények számára. 

A Richter Gedeon Nyrt. programsorozatának 90 állomásán eddig több mint 200 ezren vettek részt, és közel 220 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően összesen több mint 480 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is. Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kaptak. Az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódott a Richter által minden alkalommal felajánlott, néhány éve jelentősen megemelt, 3,5 milliós alapadományhoz.

A 2022-es tavaszi évadban a zalaegerszegi Zala Megyei Szent Rafael Kórház részére 7.485.200 forint, az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet számára 9.244.900 forint, az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára 12.706.400 forint, míg a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központnak 9.060.200 forint adomány gyűlt össze.

A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy többfunkciós ultrahang készülék, egy mammográfiás készülék, egy szülészeti műtőlámpa és újszülöttellátó-asztal beszerzése, vagy a járóbeteg szakellátás komplex modernizációja.     

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezelésérről is. 

Helyszíni és online részvételi rekord a virtuális adománypont-gyűjtésben

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook-eseményeiben is számos előadást követhettek élőben az érdeklődők. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen 2.655.300 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Mi sem igazolja jobban, hogy az élő közvetítésre egyre nagyobb az érdeklődés, mint az, hogy az idei évben megdőlt a virtuális pontgyűjtés rekordja: a lakosok online aktivitása 1.991.700 forinttal növelte az adományösszeget az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára. Ugyanezen a helyszínen sikerült a lakosoknak megdönteni az adományrekordot közel 13 millió forintos eredményükkel.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek, így a hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tizenhárom éve alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat idén ősszel is folytatódik, és a tervek szerint Budakeszire, Szegedre és Oroszlányba látogat el.

Legolvasottabb cikkeink