• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akadálymentes diplomázás az Edutuson

Hírek Forrás: MTI

Mozgáskorlátozott diákok tanulmányait támogatja az Edutus Főiskola.

Mozgáskorlátozott diákok felsőfokú tanulmányait támogatja az Edutus Főiskola a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) pénteken megkötött együttműködési megállapodás értelmében. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a fogyatékkal élő emberek körében mindössze nyolc százalék a felsőfokú képesítésűek aránya.

A Budapesten aláírt dokumentumban a főiskola egyebek mellett azt vállalta, hogy a MEOSZ tagjai számára rugalmas tanulmányi beosztást, vizsgarendet, konzultációs lehetőséget, valamint elektronikus oktatást biztosít. A főiskola továbbá egy "virtuális konzultációs teret" is kialakít, hogy az oktatási anyagok otthonról, elektronikus úton is elérhetőek legyenek.

A megállapodás értelmében a MEOSZ a szövetség székházának akadálymentesített termeiben biztosít helyet a főiskolai oktatásnak és saját távoktatási, felnőttképzési programjával is együttműködik az intézménnyel.

Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke az aláírás előtt újságíróknak arról beszélt, hogy a fogyatékos, köztük a mozgáskorlátozott emberek körében a diplomások aránya messze elmarad az átlagtól.
Ennek okai között említette, hogy korábban az iskolák nem voltak akadálymentesek, valamint azt is, hogy a korábbi "irányzat" inkább valamilyen szakmai képzés felé irányította a mozgáskorlátozott embereket. Szavai szerint ez egyfajta előítéletet jelentett velük kapcsolatban, mert azt feltételezte, hogy képességeik elmaradnak másoktól.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az alacsonyabb képzettség miatt a mozgásukban korlátozottaknak jelentős a hátrányuk a munkaerő-piacon is, hiszen ott inkább a magas képzettségűeket keresik, és kevésbé a középfokú vagy annál alacsonyabb iskolát végzetteket. Kitért arra is, sok mozg áskorlátozott kistelepüléseken él, ezért már az oktatási intézmények elérése is komoly gondot jelent számukra, ugyanakkor megfelelő kollégiumi férőhelyek sincsenek. Szerinte változást kell elérni az érintettek hozzáállásában is, sokukban ugyanis a nehézségek miatt fel sem merül a továbbtanulás lehetősége. Komplex változtatásra van szükség ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzetük - hangoztatta.

Jandala Csilla, az Edutus Főiskola megbízott rektora is arról beszélt, motiválni, ösztönözni kell a mozgáskorlátozott embereket arra, hogy felsőfokú tanulmányokat kezdjenek. Mint mondta, meggyőződésük, hogy az érintettek között számos olyan fiatal van, aki a felsőfokú végzettség megszerzése után versenyképes állást találna.

A budapesti, tatabányai és székelyudvarhelyi telephelyen működő intézménynek jelenleg mintegy 1400 hallgatója van; a diákok különböző gazdasági, műszaki képzéseken, felsőoktatási szakképzéseken, szakirányú továbbképzéseken vehetnek részt, így például tanulhatnak kereskedelmi és marketing, gazdálkodási és menedzsment alapszak vagy turizmus-vendéglátás alapszakokon.