• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Arkánum: szájsebészet a Balaton dél-nyugati csücskében

Hírek Szerző:

Szájsebészeti rehabilitációról és arról, hogy mitől különleges ez az újonnan megnyíló medhotel?

Az Arkánum MedHotelről szóló három részes bemutató cikksorozatunk második részében dr. Fülöp Gáborral beszélgettünk együttműködésről, szájsebészeti rehabilitációról és arról, hogy mitől különleges ez az újonnan megnyíló medhotel.

 


- Volt már szó róla, hogy az Arkánum jól egyesíti a medical turizmusban szükséges elemeket. Most inkább arra lennénk kíváncsiak, hogy mit szeretnek a vendégek az Arkánumban?
- Leginkább azt, hogy teljes körű ellátást kapnak. Nagyon sok területet érintenek az itt futó programok, és komplexek. A szakmai ellátáson kívül egyéb alternatív, gyógyászati lehetőségek is rendelkezésre állnak, rekreációs programok, csoportterápiák, tehát nem csak az orvosi ellátást kapják meg, hanem azon túlmenően egyéb támogatásban is részük lehet.

- Hogyan tudják az innen kikerülő vendégek folytatni, amit elkezdtek? Ez egy egyszeri alkalom, ami mindent megváltoztat, vagy egy folyamat?
- Erről a kérdésről azt gondolom, hogy úgy kell elengednünk, elbocsájtanunk ezeket az embereket, akik itt megfordulnak, hogy folytatni tudják otthonukban azt a fajta életmódot, amit itt megtapasztaltak. Ettől függetlenül, jelenleg az a tapasztalat, hogy ez nem egy egyszeri alkalom. Aki ezt tényleg komolyan veszi, azzal együtt, hogy beviszi otthonába azt a felfogást, amiben itt részesül, és legalábbis megpróbál a szerint élni, azért évente egyszer, egy rövid időre visszatér. Éppen ezt tartalmazza a rekreációs fogalom. És persze a Klubon keresztül is folyamatos a kapcsolattartás

- Fontos a közösség?
- Kimondottan fontos a csoportos jelenlét és a közösség szerepe. Éppen ezért úgy is gondolkodunk, hogy ennek a centrumnak, hogyha nevezhetjük így, fontos szerepe a közösségépítés is. Ez több szinten is megnyilvánulhat. Egyrészt komplett csoportok egészségügyi és mentális karbantartása, lelki állóképességének növelése, amire lehetőségünk van. Reményeink szerint ez példamutató lesz a munkahelyi egészségvédelem szempontjából és más intézményeket is segít majd hasonló programokat kialakítani. Másrészt a gyermekekkel való foglalkozás, különösen a szájhigiénia területén szeretnénk példát mutatni. Ezért foglalkozunk a gyermekekkel illetve az edukációval, mert a gyermekeknél pedig az a legfontosabb.

- Érdekes, amit mond. Ez is mutatja, hogy ez nem egy tipikus „kórház".
- Olyan felnőtté válunk, amilyen gyerekek voltunk, az akkor kialakult szemléleten nagyot változtatni nem lehet. A gyerekeket meg kell tanítani igenis korrektül, jó technikával fogat mosni, és nem egy ellenséget, vagy a szükséges rosszat látni a fogkefében, hanem barátot, és ez akkor később is jelentős lesz az életében az egyénnek. Ezért szervezünk táborokat, hétvégéket, programokat. A szájhigiéniás edukáció az egyik legfontosabb eleme a tevékenységünk szélesebb területének. Ráadásul egy ilyen környezetben, akár a nyaralás során, akár a visszatérő programok keretében együtt is lehetnek. Tehát játékosan, csoportosan és együtt sokkal jobban kezelhetőek, mint egyenként.

Tehát amikor itt gyermekek, fiatalok, ilyen egészségmegőrző, rekreációs programon vesznek részt, azt nem csak szeretik, hanem részévé válik az életüknek. És ezt a közösség csak erősíti, mert a gyermekeknél nagyon erős a közösségi szellem.

- Milyen betegségek vagy állapot az, amire elsősorban fókuszálnak a szájsebészet területén?
- Szűkebb értelemben a szájüregi sebészet, legszűkebb értelemben a fogsebészet, tehát a fogászati kezelések, illetve az ellátást támogató szájsebészeti ellátások azok, amik itt fő hangsúlyt kapnak. Vannak olyan esetek, amikor önmagában egy fogorvosi ellátás a beteg igényeit nem fedezi, tehát csak fogorvosi szemlélettel, fogorvosi ellátással nem lehet teljes rehabilitációt elvégezni. Gondolok itt a sorvadt állkapocsra, amikor csontpótlással illetve implantátumokkal kell rehabilitálni a páciens száját. Ebből végső soron egy teljes rehabilitáció születik.

Alapvetően a mi centrumunkat ezzel a három konkrét problémával keresik meg. De előfordulhat az is, hogy azt kéri a páciens, hogy támogassuk tanáccsal, mert neki teljes rehabilitációra van szüksége. Ilyenkor a fő kérés az, hogy vizsgáljuk meg és készítsünk egy szakmai tervet, hogy hogyan tudja ő ezt véghezvinni.

- Ezek szerint ezeket lehet alkalmi, „ott alvás" nélküli kezelésekként értelmezni úgy, hogy hosszú ideig kapcsolatban vannak a pácienssel?
- Így van. Ha a kezelés egyszer megkezdődik, eltarthat akár egy-két évig is, plusz a teljes rehabilitáció, és utána jön a gondozás. Tehát, hogyha egyszer valaki, most profánul fogok fogalmazni, a „kezünk közé" kerül, és nem engedjük el a kezét, kezeljük gondosan, folyamatosan szerepet játszunk az életében, visszatér, még mindig fogjuk a kezét, akkor biztos, hogy hosszú távú eredményt tudunk elérni. És e nélkül egyébként nem is megy.

- Mi a „slágertéma"?
- Az implantológia. Laikusok és szakemberek szempontjából is slágerkérdésről van szó, ez azt jelenti, hogy az implantológiára egyre nagyobb igény van a mindennapokban. Egyre több ember gondolja úgy, hogy a hagyományos fogpótlás egy szoliter, egy vagy két foghiány esetén nem megfelelő. Nem szeretnék, hogyha - csúnya szóval mondom-, lecsiszolnánk a fogakat és hídpótlás készülne. Ilyen esetben a hiányzó fogak helyére műgyökereket, implantátumokat ültetünk, és ezeket használjuk fel a későbbi fogpótlás elkészítésére.

Nagyon fontos, hogy az implantológia szempontjából van egy-két kizáró ok. Ilyen például a dohányzás. Itt is segítségünkre vannak a házon belül elérhető társ-szolgáltatások, hiszen gyakran előfordul, hogy az implantátumra való igény olyan erősen él a páciensben, hogy inkább részt vesz előtte egy dohányzásról való leszokás programon, minthogy lemondana az implantátumról. Ezt pedig helyben tudjuk biztosítani, ami hatalmas előny.

- Magánemberként, ha valaki bejön, és nem az Arkánumban szeretné igénybe venni a fogászati szolgáltatást, akkor ezt megteheti?
- Ez elől sem zárkózunk el, szíve joga mindenkinek, hogy rendelkezzen saját magáról egy panoráma röntgennel, ez sok helyen hozzáférhető, itt a környéken tudomásom szerint nem nagyon van ilyen, tehát szeretettel várjuk a környékbelieket, de bárhonnan érkezik ide, természetesen elkészítjük a felvételt, és valamilyen digitális formátumban, vagy digitális adathordozón, pendrive-on vagy cd lemezen megkapja.

- Azt csiripelik a madarak, hogy az Arkánum panoráma röntgen szolgáltatása a környékbeli, más fogászati praxisok számára is nyitva áll.
- Természetesen. De nemcsak a panoráma röntgen területén. Nem kérdés számunkra, hogy ellássunk-e gyors beavatkozással egy nyári sérülést, vagy szájsebészeti tanácsot adjunk bonyolultabb kérdésekben, ha orvostársunkban kétség merül fel az adott páciens igényét illetően. Az együttműködés nagyon fontos. A környéken dolgozó kollegák, rendelők vagy centrumok látni fogják, hogy mi honnan közelítjük meg ezt a kérdést.

Mi maximálisan együttműködés pártiak vagyunk, és mások vagyunk talán egy picit, mint a szokványos ellátó helyek. Éppen ezt mutatja jól az Arkánum MedHotel név is, hogy itt egy egészségügyi és kicsit nem egészségügyi, hibrid rendszerről van szó, ahol, ha valaki pihenni vágyik, de gyógyulni is egyszerre, a legjobb helyen van.

Ez nagyon érdekes volt! Köszönjük szépen az Arkánum MedHotel szájsebészet-fogászat bemutatását és sikeres munkát kívánunk.