Egy pekingi biológiai központban meghatározták a hasmenést okozó coli baktérium genetikai anyagának az összetételét.
Pósfai György biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója évek óta foglalkozik a coli baktériumok sajátosságaival, genetikai módosításuk lehetőségével. A coli baktériumoknak sok száz fajtája van, de ezek többsége nem ártalmas, sőt vannak köztük hasznosak is, mondta el Pósfai György.
A vérzéses hasmenést, súlyos esetben veseelégtelenségeket okozó coli baktériumnak, amely most pánikban tartja Európát, nem az ember a fő gazdája, hanem valamilyen kérődző állat. Akkor okoz megbetegedést, ha gazdát vált, átkerül az emberbe. Antibiotikummal nem kezelhető, mert annak hatására a baktérium szétesik, és a benne található méreganyag felszabadul. A fertőzés megelőzéssel, a higiénia szabályok betartásával kerülhető el. A nyers élelmiszereket alaposan meg kell mosni, nem szabad együtt tárolni a nyers zöldséget a kész ételekkel. A higiénia betartásával emberről emberre nem terjed a baktérium.
Egy pekingi biológiai központban már meghatározták a baktérium teljes genetikai anyagának az összetételét, de ennek értelmezése még hátravan. Tudják, hogy több mint ötmillió bázisból áll a DNS-e, s azt is, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Kanadában már készült kísérleti vakcina hasonló típusú coli baktériumok ellen, amelyet nem emberre fejlesztették ki, hanem a szarvasmarhára, hogy a fertőzést a forrásánál gátolják meg.