Képzést tartanak a közétkeztetésért felelős szakembereknek Budapesten.
Elméleti és gyakorlati kurzusokat tart élelmezésvezetőknek és dietetikusoknak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerdán Budapesten, az eseményen a szeptembertől hatályos rendeletet előkészítő szakemberek és a közétkeztető cégek képviselői is részt vesznek. A képzésen Miháldy Kinga dietetikus újságíróknak elmondta: a Debreceni Egyetemmel közösen megvalósított pályázat keretében ez a negyedik, utolsó tanfolyam. A részt vevő élelmezésvezető szakemberek és dietetikusok a nap folyamán elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt.
Az elméleti szakaszban egyebek mellett a közétkeztetési rendelet hátteréről, hatósági ellenőrzéséről, az étlaptervezésről és a diétás étkeztetésről hallhatnak. A gyakorlati képzésben pedig szó lesz a főzéssel kapcsolatos útmutatásokról, konyhatechnikákról, a fűszerezésről és téma lesz a címkeleolvasás is - tette hozzá.
A dietetikus emlékeztetett: a rendelet kidolgozása előtti felmérésekből kiderült, hogy a gyermekek körében magas a só- és a cukorfogyasztás, kevés zöldséget, gyümölcsöt, viszont sok szénhidrátot fogyasztanak, valamint alacsony mértékű a tej és a tejtermékek fogyasztása is, holott a kalcium szükséges a gyermekek fejlődéséhez.
Arról is beszélt, hogy a szerdaihoz hasonló képzések korábban is voltak, rendszeres továbbképzéseket szerveztek, továbbá a legnagyobb közétkeztető szervezetek rendszeresen regionális fórumokat és képzéseket tartanak. Az OÉTI által szervezett négy tanfolyamon összesen 280 élelmezésvezető és 40 dietetikus vett részt - közölte.
Azzal kapcsolatban, hogy az újfajta közétkezés bevezetését gyakran feszültség övezi, Miháldy Kinga elmondta: bár az ilyen képzések egyértelműen segíthetik az étrend elfogadottságát, nagy szükség van a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.
"Hiába teszik ki a lelküket a közétkeztetők, hogy megfőznek például egy spenótos pennét vagy egy provence-i csirkét zöldfűszerekkel, ha nem jut el az információ, hogy ez finom, ez új" - vélekedett. Úgy látja, ha a gyermekek nem ismerik meg otthon az ízeket, "ha otthon a csirkepörkölt-nokedlitől nem tudnak elszakadni, akkor egy új étel elfogadtatása nagyon nehéz".
A dietetikus kiemelte: a példamutatás a legjobb nevelési módszer, és ha egy pedagógus elutasítja az újfajta ételt, akkor a gyermekek is ezt fogják tenni. Az sem jó, ha a szülő titokban a gyerek zsebébe rak sót, hiszen nem azért vonják meg a sót, mert nem szeretnék, ha finomat ennének a gyerekek, hanem az egészségük érdekében tesznek így. A szülők és a pedagógusok együttműködése nélkül viszont nem fog sikerülni a változás, ezt meg kell érteniük nekik is - mutatott rá.
Rétvári: az egészséges ételeket is el lehet készíteni ízletesen
Az egészséges ételeket is el lehet készíteni kreatívan és finoman - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten az MTI-nek.
Rétvári Bence erről azután beszélt, hogy Novák Katalinnal, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával együtt részt vett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) konyhájának nyílt napján.
Kiemelte, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman főzni az új közétkeztetési rendeletet betartásával. Ezt bizonyították be az OÉTI nyílt napján is - fűzte hozzá.
Rétvári Bence úgy fogalmazott, 2015 két szempontból is fontos év. Egyrészt azért, mert szeptembertől Magyarországon - Európában egyedülálló módon - a kisgyermekek 90 százaléka ingyen eszik a bölcsődében és az óvodában, másrészt pedig ettől az évtől "tálcán kínálják az egészséget nekik".
Szeptember 1-jén lépett hatályba az új közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A rendelet értelmében tilos a többi között szénsavas vagy cukrozott üdítőitalt, valamint magas zsírtartalmú húskészítményt felszolgálni, és nem lehet sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket felhasználni. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.