• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az iskolai után már megjelent az óvodai erőszak is

Hírek Forrás: MTI

Oktatási jogok biztosa: az iskolai erőszak arányai nem, de formái, keretei változtak.

Aáry-Tamás Lajos kedden az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti meghallgatásán kifejtette: évente 1500-1600 panasz érkezik hivatalához, a nagyságrendben tavaly sem volt változás. Ismertette: 522 panasz érkezett szülőktől, 705 tanulóktól, 162 pedagógusoktól, intézményvezetőktől, oktatóktól. További 92 jelzést kaptak diák-, hallgatói, illetve kisebbségi önkormányzatoktól, 8-at fenntartóktól. Levél helyett egyre többen küldik panaszukat elektronikus úton, és gyakran személyes panasztételre is lehetőséget biztosítanak.

Állásfoglalást 806 esetben fogalmazott meg, hatáskör hiányában 411 ügyet utasított el - közölte.

A biztos elmondta, az iskolai erőszak arányai alapvetően nem nőttek, de a keretei megváltoztak. Új jelenségként megjelent az óvodai erőszak, a panaszok száma is nőtt. Egy friss esetet hozott fel, amikor egy gyerek kezét kötéllel kötözték meg. Az óvodavezető elismerte a tettét, arra hivatkozott, hogy nem volt más eszköze.

Aáry-Tamás Lajos szerint a kötelező óvodáztatás a jelenséget tovább erősítheti, olyan gyerekek is bekerülnek a rendszerbe, akiknek a szülei ezt nem biztos, hogy akarják. Ezzel a területtel mindenképpen foglalkozni kell majd - mutatott rá.

Kitért arra, a hatodik-hetedik osztályosokat érintő kutatásokat is indítottak, és az derült ki: a diákok legnagyobb félelme, hogy az internetes térben kiközösítik őket...

Közölte: a gólyatáborokban történtek megmutatták, hogy az agresszió az egyetemek világát is érintik. Jelezte, jogalkotási javaslataikat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elfogadta, ahogy az egyetemi és hallgatói vezetők is.

Összegzése szerint 2014-2015-ben a korábbi változtatások finomhangolása zajlik, az idei év módosulása, hogy a szakképzés elkerült az Emmitől, a következményeket a következő évek mutatják majd. Megjegyezte: az oktatást irányító tárcánál 150 éves tapasztalat gyűlt össze, érdemes lenne az együttműködést még szorosabbá tenni. Példaként a fogyatékossággal élőket hozta fel, akik alól "kiszerveződnek" képzések.

Kunhalmi Ágnes (MSZP), a testület egyik alelnöke szerint általános jelenség a magyar társadalomban az agresszió. A gyerekek saját személyiségükön keresztül beviszik az osztályterembe mindazt, ami otthon éri őket - mutatott rá, hozzátéve: ezt a kötelező óvodáztatás valóban felerősítheti.

Aáry-Tamás Lajos a hozzáintézett kérdésekre adott válaszában elmondta, amikor az iskolai erőszak jelenségénél a tanárok tehetetlennek érzik magukat, akkor igazat kell nekik adni, és meg kell érteni ezt az érzést. Ezt csak pedagógiai eszközökkel nem lehet megoldani, és a jó gyakorlatok száma kevés. Ha csak a tanárokra "lőcsölik" ezt a kérdést, akkor kudarcot fognak vallani - mondta.

Aáry-Tamás Lajos jelezte: 20 ezer panaszt kezelt eddig. Ugyanakkor a hivatala hungarikum, és sokan keresik is az együttműködést. A nem kötelező érvényű ajánlásaik 98 százalékát az érintettek elfogadják - mondta az oktatási jogok biztosa.