• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Belgiumban is megjelent a brazil mutáns - hírek innen-onnan

Hírek Frissítve 2021.02.18 Forrás: MTI
Belgiumban is megjelent a brazil mutáns - hírek innen-onnan

Moszkvában megkezdődött Szputnyik "könnyű" változatának tesztelése: 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. 

Belgiumban is megjelent a koronavírus korábbinál fertőzőbb, brazíliai változata, amelyet eddig négy ember szervezetében mutattak ki az országban - írta a De Standaard című helyi napilap szerdán. A beszámoló szerint a brazil vírusváltozatot Belgium három városának négy különböző tesztközpontjában regisztrálták, s ezért a szakértők a mutáció további felbukkanására számítanak.

Inge Neven, a brüsszeli egészségfelügyelet vezetője elmondta, hogy az első Brüsszelben azonosított fertőzött kapcsolatban állt olyanokkal, akik decemberben tértek vissza Brazíliából. Az eset nyomán szigorú kontaktkutatást kezdeményeztek az esetleges további fertőzöttek megtalálására.

A La Libre Begique című belga napilap úgy tudja, a fertőzöttek között van egy flandriai rendőr, aki a hétvégén teljesített műszak ideje alatt legalább harminc társának adhatta tovább a brazil vírusmutációt. A rendőrök szervezetében szintén kimutatták a koronavírust, de még nem bizonyított, hogy annak brazil variánsát kapták-e el. A fertőzötteket karanténba helyezték. A brazil variánst bizonyítottan hordozó rendőr a családtagjait is megfertőzte - tették hozzá.

A lap arról is beszámolt, hogy a flamand rendőség arra szólította fel a belga-francia határ közelében lakókat, hogy ne utazzanak Franciaország északi részének tengerpartjára, mert a helyi hatóságok jelentése szerint a régióban számos, a vírus brit változatához kapcsolódó koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak.

A belga sajtó beszámolója szerint szerdára bezárt az ország legnagyobb, előző nap megnyílt oltóközpontja. A brüsszeli Heysel labdarúgó stadionhoz tartozó sportcentrumban kialakított központ működését informatikai hiba miatt fel kellett függeszteni. Várakozások szerint a hiba elhárítását követően, már csütörtök reggel újra nyithat a tervek szerint a hét minden napján nyitva tartó központ, amely akár napi ötezer ember beoltását teszi majd lehetővé.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzéssel összefüggő valamennyi mutató csökkenő tendenciát mutat Belgiumban. Az előző hét adataihoz képest 17 százalékkal kevesebb, 118 embert szállítottak kórházba szerdán, ahol az előző napi adatokhoz képest mintegy kétszázzal kevesebb, jelenleg 1601 beteget kezelnek a koronavírussal összefüggésben. Közülük a tegnapi 319-hez képest 312 esetben kell intenzív ellátást biztosítani.

Helyi megjelenése óta 741 205 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 21 750-en haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban.

Beszámoltak arról is, hogy a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint Belgiumban a január 6-án indult oltási kampány keretében ez idáig 370 019 ember kapta meg az oltás első adagját, 203 755-en pedig a második adagot is.

Brit kutatók: meredeken csökken a fertőzés elterjedtsége Angliában

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint meredeken csökkent az év eleje óta a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül. A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű lakossági járványterjedési felmérés (Real-time assessment of community transmission, REACT-1) legfrissebb, február 4. és február 13. közötti fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban szúrópróbaszerűen elvégzett 85 473 koronavírus-szűrés közül 378-nak az eredménye lett pozitív. A kutatóközpont súlyozott számítási módszertana szerint ez azt jelenti, hogy az angliai lakosságon belül jelenleg 0,51 százalék a fertőzöttségi arány.

A vizsgálatot végző szakértők hangsúlyozzák, hogy a januárban elvégzett előző REACT-felmérés 1,57 százalékos fertőzöttségi arányt jelzett, vagyis azóta több mint a kétharmadával csökkent a koronavírus-fertőzöttség lakossági elterjedtsége Angliában.

Tovább gyorsul a járvány terjedése Csehországban

Tovább gyorsul a járvány terjedése Csehországban: szerdán 10 813 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, 1284-el többet mint egy hete - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt kimutatásból. Az új fertőzések száma már második napja van újra tízezer felett. Kedden 12 486 esetet regisztráltak.

A koronavírusjárvány terjedését mutató 1,08-ról csütörtökön 1,1-re nőtt. Az öt sávra osztott százpontos táblázaton a kockázati mutató 72-ről 75-re emelkedett, ami a negyedik sáv legfelső határa. Az egészségügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ezek a számok egyaránt a járvány terjedésének a gyorsulására utalnak.

A kórházakban kezelt covidos betegek száma ugyan szerdáról csütörtökre mintegy kétszázzal 6195-re csökkent, de a súlyos állapotúak száma 1227-re emelkedett, ami a járvány tavalyi márciusi kirobbanása óta a legmagasabb szám. Súlyos probléma, hogy egyre inkább megtelnek a kórházak speciális covidos és intenzív osztályai, s a betegeket néhány járásból az ország más kórházaiba kell szállítani. Csütörtökön reggel már alig 140 speciális kórházi ágy volt szabad. A kelet-csehországi Chrudimban a járási kórház igazgatója közölte: készülnek arra, hogy a betegeket a folyosókon kell majd elhelyezniük.

Az aktív fertőzöttek száma kétezerrel 108 500-ra emelkedett. A járványhoz köthető halálesetek száma 18 739-re nőtt.

Folytatódik az oltási program is. Csütörtökig több mint félmillió cseh állampolgár lett beoltva, 95 százalékuk Pfizer/BioNTech vakcinával. Miután az utóbbi hetekben nőtt azok száma, akik elutasították az AstraZenaca cég vakcináját, Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán hivatalosan megerősítette, hogy a cseh hatóságok jónak és hatásosnak tartják az AstraZeneca vakcinát, és nem látnak semmiféle okot az elutasítására.

Moszkvában megkezdődött Szputnyik "könnyű" változatának tesztelése

Moszkvában megkezdődött a Covid-19 elleni Szputnyik vakcina egykomponensű, "könnyű" változatának nemzetközi klinikai tesztelése - közölte blogjában hétfőn Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.  Szobjanyin szerint a "Szputnyik Light" alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt hogy két összetevőből áll, amelyet több hét különbséggel kell beadni. A polgármester bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a "könnyű" oltóanyag beinjekciózását követően egy héttel a védettség már kezd kialakulni és négy hét után eléri a maximumát.

A "light" vakcina tesztelésében 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Moszkvában tíz klinikát vontak be a kísérletbe.

Szobjanyin közölte, hogy a fővárosban elkezdték a Szputnyik V nazális változatának tesztelését is, amely ugyan a védőoltást nem váltja ki, de védettséget alakíthat ki az orrgaratban.   Szobjanyin szerint Moszkvában eddig csaknem hatszázezren kapták meg a védőoltást. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírói kérdésre kijelentette: a Kremlnek nincs tudomása róla, hogy Oroszország bármely régiójában hiány mutatkozna oltóanyagból. Mint mondta, Moszkva számára a hazai vakcináció "abszolút prioritást" jelent, és a hazai gyártási kapacitások csúcsra járatva üzemelnek.   Elismerte, hogy a jelenlegi gyártási kapacitások nem képesek kielégíteni a Szputnyik V-vel kapcsolatban jelentkező nemzetközi igényeket. Ezeket, mint mondta, külföldön beindítandó gyártásból fogja fedezni.

Az Oroszországban bejegyzett második vakcina, az EpiVacCorona az oltóanyagot kidolgozó Vektor központ csütörtöki közlése szerint a tesztelésben részt vevő 18-60 éves önkéntesek 100 százalékánál antitesteket alakított ki az új koronavírussal szemben. A hatvanévesnél idősebb alanyok 94 százaléka esetében alakult ki védettség.

A Covid-19 elleni harmadik orosz vakcina, az orosz tudományos akadémiához tartozó Csumakov intézet által kifejlesztett CoviVac belföldi tesztelése a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos orosz honlap szerint szombaton esedékes. A klinikai tesztelés négyszáz ember bevonásával elvégzett két fázisát követően az oltóanyagot háromezer önkéntesen fogják kipróbálni.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 447-tel 4 125 598-ra emelkedett. A napi növekmény 0,35 százalék, az új esetek 11 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 382 360-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 480-nal 81 962-re, a felépülteké pedig 18 730-cal 3 661 312-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 107,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 363 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 608 551 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. 

Osztrák tanulmány: a koronavírus-betegségen átesettek hosszú távon immunisak

A 2020 tavaszán a világjárvány kitörésének egyik európai gócpontjának számított tiroli Ischgl település lakóinak körében végzett átfogó kutatás bizonyítja a koronavírus-betegségen átesettek hosszú távú immunitását. Az erre vonatkozó tanulmány eredményeit csütörtökön tárta nyilvánosság elé az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem.  Mivel az ischgl-i lakosság koronavírus-betegségen - igazoltan vagy vélhetően - átesett részénél már 2020 áprilisában vizsgálták, milyen mértékben termel a szervezetük antitestet, amely a későbbiekben megóvhatja őket egy esetleges további megbetegedéstől, a tiroli tudósoknak alkalmuk volt novemberben újra megvizsgálni az érintett populációt. A 900 emberen végzett kutatás eredménye azt mutatta, hogy a megszerzett immunitás még 7 hónap elmúltával is stabilan jelen van, a felmérésben részt vevők 90 százalékánál még mindig kimutatható volt az antitestek jelenléte.

Az áprilisi antitest vizsgálatokban az 1600 lakosú Ischgl település mintegy 80 százaléka, 1473 ember vett részt, és közülük mintegy 45 százalékban mutatták ki akkor az antitestek jelenlétét. Ebből következik, hogy a lakosság közel fele esetleg tünetmentesen, de átesett a betegségen. A novemberi vizsgálat kifejezetten azokra irányult, akik szervezetében már áprilisban is termelődött antitest, illetve olyanok is részt vehettek benne, akiknél ez akkor nem volt kimutatható, illetve az első felmérésben még nem vettek részt.

A kutatás célja volt, hogy megtudják, mekkora a lakosság átfertőzöttsége, milyen mértékben és meddig képesek a betegségen átesettek megfelelő immunválaszt kialakítani, és ezáltal hogyan reagálnak a járvány egy következő hullámára. Összehasonlító elemzésekből az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány második, novemberi hulláma Ischgl lakosságát sokkal kevésbé érintette, mint Ausztria egészét, náluk elenyésző számban jegyeztek fel új pozitív eseteket, és súlyos lefolyású betegség is kevés volt. Ennek oka, hogy a betegségben korábban nagy számban átesettek megfelelő immunválaszt voltak képesek produkálni fél év elmúltával is.

Dorothee van Laer, az egyetem virológus professzora elmondta, a tanulmány eredményeiből az is következik, hogy a lakosság 40-45 százalékos  - átoltottsága elegendő lehet ahhoz, hogy a társadalom egésze kellőképpen immunis legyen a koronavírussal szemben. Korábban ezt minimum 60 százalékosnak vélték.

Wolfgang Fleischhacker, az egyetem rektora kérte a közvéleményt, hogy az oltások hatékonysága és megbízhatósága, valamint az immunitás kialakulása körül zajló, az utóbbi időben felerősödött és minden szakmaiságot nélkülöző, átpolitizált viták helyett térjen vissza a tudományos megalapozottsághoz.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1967 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, ez jelentős növekedést mutat az előző napok adataihoz képest. A járvány kezdete óta 439 841 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1307, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 22-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8312-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 416 431.

Legolvasottabb cikkeink