• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Bioterrorizmus eredetű járványt akadályoztak meg

Hírek 2019.04.20 Forrás: Weborvos
 Bioterrorizmus eredetű járványt akadályoztak meg

A belügyminisztertől, a különböző operatív törzsek tagjain keresztül a helyi szervek vezetőit is a hallgatók játszották el.

Hetedik alkalommal tartottak közszolgálati gyakorlatot „Vírus 2019” címmel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), számos partnerintézmény közreműködésével. Az évente megrendezett eseményen a hallgatóknak egy életszerű válsághelyzetet kell megoldaniuk, melynek során valós problémákat dolgoznak fel, jártasságot szerezve ezzel a komplex szakmai problémák megoldásában, miközben gyakorolhatják a vezetési funkciókat is. Idén egy bioterrorizmus eredetű járvány megakadályozása volt a feladat - számolt be róla a Semmelweis Egyetem, amelyről kilenc hallgató vett részt a megmérettetésen.

A gyakorlat során a védelmi igazgatás rendszerében a belügyminisztertől, a különböző operatív törzsek tagjain keresztül a helyi szervek vezetőit és beosztottait is a hallgatók játszották el.

A járvány bekövetkezésére történő felkészülés során a mintegy ezer hallgató megismerhette és gyakorolhatta a veszélyhelyzet kihirdetésének előkészítési folyamatát és az annak bevezetésével kapcsolatos eljárásokat. A katasztrófavédelem jóvoltából egy mobillabort is telepítettek a gyakorlat helyszínére, ahol a modern technikai eszközök használatával életszerűbben lehet modellezni a kialakult helyzetet. A Semmelweis Egyetem hallgatói – az NKE hallgatóival közösen – alakították az EMMI tanácsadóit a kormányban, az NNK képviselőit és a megyei tisztifőorvosokat. A beosztásokon keresztül megismerkedhettek az egészségügy helyével és szerepével a védelmi igazgatás különböző szintjein, az Országos Mentőszolgálatra és az egyes kórházakra vonatkozó veszély- és válsághelyzeti tevékenységekkel, melyeket később gyakorló orvosként, vagy mentőtisztként a napi munkájuk során is alkalmazhatnak – tájékoztatott Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője, aki részt vett a hallgatók felkészítésében.

A 2013 óta minden évben megrendezett gyakorlat az elmúlt években foglalkozott az árvízvédelmi vészhelyzettel, az országot ért fegyveres támadással, ónos eső és jeges eső okozta természeti katasztrófával, tömeges bevándorlási hullám és kibertámadás veszélyével. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink