• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csigolyatörés, szívinfarktus, tüdőembólia a Szigeten

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Csaknem ezerhétszázan kaptak egészségügyi segítséget az idei Sziget Fesztiválon, 155 beteget a Hovédkórházban láttak el.

Csaknem ezerhétszázan kaptak egészségügyi ellátást az idei Sziget fesztiválon, az esetek között volt csigolyatörés, szívinfarktus és tüdőembólia is. Ugyanakkor csökkent az ellátandók száma, és kevesebb bűncselekményt követtek el - mondták a rendezvény illetékesei vasárnap az MTI-nek. Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője elmondta: hétfőtől vasárnap reggelig csaknem 1700 esetet láttak el; a leggyakrabban továbbra is végtagsérülésekkel fordultak hozzájuk, ezt követték a belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és a szemészeti panaszok.

A legsúlyosabb sérülés idén a Szigeten két gerincsérülés volt, amelyek közül az egyikről bebizonyosodott, hogy csigolyatörésről van szó, ezért a páciens lebénult. Koponyatörés-gyanúval is kezeltek egy sérültet, de előfordult szívinfarktus és bélátfúródás is. "Az utóbbi kettőnek valószínűleg semmi köze a fesztiválhoz, egyszerűen a nagy számok törvénye alapján, éppen ott és akkor fordult elő" - fűzte hozzá.

Idén, először a Sziget történetében, tüdőembólia miatt kellett kezelni egy fiatal látogatót - mondta. A fiatalembert sikerült még időben ellátni, így megmenekült.

Az alkohol és a drogok okozta problémák száma már évek óta stagnál: szeszes ital fogyasztása miatt naponta 10-15 embert láttak el, viszont idén senkit sem kellett elszállíttatni, míg kábítószer-fogyasztás miatt naponta 6-8 embert láttak el, nagy részük kórházba került.

"Idén azt érzékeltük, hogy folyamatosan csökken az ellátandó esetek száma, mert egyre jobb az együttműködés például a krónikus betegekkel" - hangsúlyozta Szeles Géza. Magyarázatként hozzátette: mára az állandó kezelésre szoruló emberek többsége nem felejti otthon, vagy a sátrában a gyógyszerét, hanem beadják az egészségügyi szolgálathoz, így az nem tűnik el - tette hozzá.

Az idei Szigeten az egészségügyi szolgálatnál 520-an dolgoztak, 9 mentő, két gyorsbeavatkozó egység, egy speciális csapat is rendelkezésre állt, utóbbiak csak a Nagyszínpad környékén tevékenykedtek. A fesztivál 81 járőre pedig folyamatosan figyelt a látogatókra.

Az egészségügyi ellátásra szoruló embereket a 300 négyzetméteres helyi ambulancián kezelték, ahol a többi között volt négy vizsgáló, detoxikáló-megfigyelő és az esetleges fertőző betegeknek kialakított elkülönítő is.

Az egészségügyi szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy a vasárnapi adatokkal az eddig ismertetett számok változnak majd.

Lasz György, a Sziget biztonsági főnöke elmondta: idén a korábbinál is többen voltak a fesztiválon, ezért a legnagyobb kihívást a tömeg kezelése jelentette. Az A38 színpadnál a Sziget egy hete alatt többször is sérülésekkel is járó komoly tumultus alakult ki, és a Nagyszínpadnál majdnem minden nap "terelni kellett a tömeget", olyan sokan voltak kíváncsiak a produkciókra.

A budapesti Honvédkórházban 155 beteget láttak el
A Sziget Fesztivál ideje alatt 155 beteget láttak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumában - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel. Hozzátették: még az utolsó estét követő reggelen is voltak "szigetlakók", akik intézményükben búcsúztatták a bulizással töltött hetet.

Közleményük szerint a betegek több mint 90 százalékát a kórházi ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték, de volt néhány súlyosabb eset is, mint például méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás.

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 1998-ban, míg a legidősebb 1972-ben született. A kórház egyúttal azt is alátámasztotta, hogy a budapesti Sziget "igazi európai fesztivál", ugyanis - mint írták - a 155 beteg között "csupán" 39 volt magyar, a hollandok közül 40-en kerültek a honvédkórházba, a legtávolabbi beteg Új-Zélandról érkezett.

Kitértek arra is, hogy a Sziget Fesztivál közönségének azon része, aki kórházi ellátásra szorult, sok esetben érvénytelen biztosítással rendelkezett, vagy nem volt nála a biztosítást igazoló kártyája. Ebben az esetben a kórház kizárólag az életmentő ellátásokra lenne jogosult - emelték ki, hozzátéve: "természetesen emberiességi megfontolásokból" mind a 155 beteget ellátták. Tették ezt annak ellenére, hogy az előző években hasonló módon megjelent betegek ellátásának költségét a mai napig nem kapta meg az intézmény - olvasható a közleményben.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, melynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya - jegyezte meg a kórház, hozzátéve: remélik, "a jövő évben ennek a megállapodásnak a megkötését már a Sziget Fesztivál anyagi helyzete nem fogja megakadályozni".

520 fős stáb, közel 2400 ellátás, 100 kórházi eset
Magyarország legnagyobb zenei fesztiválján a Helperek 520 fős stábja összesen 2384 esetet látott el, ezek között két gerincsérülésre és egy koponyasérülés-gyanús esetre is volt példa, de előfordult akut hasi probléma is. A fesztivál alatt összesen 100 esetben volt szükség kórházi ellátásra.

Idén egy 4 lépcsős drogprevenciós ellátással is segítettek a fiataloknak. A Szigeten felállított Party Smart Point-ban az odalátogatok szakértő pszichológussal beszélhettek függőségük esetleges lelki okairól, a Drop In sátorban a buli után 1-2 óráig pihenhettek és frissülhettek fel. A Party Service közvetlen a buli helyszínén volt található; itt a tánc közben kiszáradt fiatalok, vizet és szőlőcukrot vehettek magukhoz a gyorsabb regenerálódás érdekében. A fesztivál közel 1 hete alatt szociális járőrök egy csapata is járta a Szigetet.