• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cukros- és light italok és cukorbetegség

Hírek Forrás: Weborvos

Bizonyos mértékű óvatossággal érdemes megközelíteni a tanulmány következtetéseit.

Állásfoglalás a cukrozott italok, illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről szóló tanulmány publikációja kapcsán: 

"A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) megvizsgálta a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) által a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről készített tanulmányt.

Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni" – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. „Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével" – tette hozzá.

Az ISA felhívja a figyelmet arra, hogy ezen epidemiológiai, így megfigyelésen alapuló tanulmány alapján az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti ok-okozati kapcsolat nem bizonyítható, ahogyan erre maguk a szerzők is rámutatnak.

Például, szükséges megjegyezni, hogy a szerzők nem vizsgálták az ételfogyasztást, elemzésük csak az italokra korlátozódik.
“Ismeretes, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan többtényezős betegség, amely rengeteg általános jellegű tényezővel van összefüggésben, ilyen például különösen az étrend és az életmód" – mondta Dr. Hervé Nordmann, az ISA tudományos bizottságának elnöke.

A cukorbetegség kialakulását egy sor általános tényező jelezheti: elhízás, fizikai inaktivitás, életkor, etnikai származás, örökletesség, korai terhességi cukorbetegség stb. Ismert, hogy az elsődleges kockázati tényező az energiaegyensúly hiánya (nagyobb az energiabevitel, mint az energia-felhasználás). Mivel az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok nem járulnak hozzá a kalóriabevitelhez,valójában segítik az energiabevitel kézben tartását - áll az állásfoglalásban.