• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Diabétesz Világnap: különleges cukorbomba és konferencia

Hírek 2018.11.13 Forrás: Weborvos
Diabétesz Világnap: különleges cukorbomba és konferencia

Különleges rendezvényekkel hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabéteszre.

Ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy a diabétesz egyre elterjedtebb betegség, kevesen tudják azonban, hogy ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy időben diagnosztizáljuk a diabéteszt, és megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről.

Különleges rendezvényekkel hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabéteszre.  November 14-én, amely egyébként a diabétesz világnapja, egy Cukorbombát helyeznek el az Örs Vezér terén található ÁRKÁD bevásárlóközpontban. A SANOFI támogatásával megvalósuló akció lényege, hogy meghatározott idő alatt kell válaszolni a megadott kérdésekre. Ha a résztvevők helyesen és időben válaszolnak a kérdésekre, akkor megelőzhetik a virtuális Cukorbomba felrobbanását. A helyszínen ingyenes vércukorszint-mérésre is lehetőség lesz a 77 Elelktronika Kft. támogatásával.

A CEOSZ ezt követően november 24-én, a Lurdy Rendezvényközpontban rendezi meg éves konferenciáját, amelynek a fő témája a család és a diabétesz lesz. Az egyes előadások során olyan témákat járnak körül, mint például, hogy hogyan segíthet a család a 2. típusú cukorbetegség előszobájának számító elhízás kezelésében, hogyan őrizhető meg az egészséges testsúly generációkon keresztül. Emellett szó lesz arról is, hogy az ún. szuperélelmiszereknek és a szénhidrátcsökkentett termékeknek milyen szerepe lehet a cukorbetegek étrendjében, illetve az idős cukorbetegek gondozásának speciális szempontjairól is. Mindezeken felül Prof. Dr. Bagdy Emőke is tart egy előadást arról, hogy hogyan tartható fenn az egészségtudatosság, a felelősség és a lelki élet fenntartható fejlődése. Az ebédszünetben pedig Faragó András operetténekes – aki maga is cukorbeteg - előadását hallgathatják meg résztvevők.

Az előadások mellett számos szűrővizsgálattal, így például vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel, látásvizsgálattal, neuropátiás szűréssel, illetve masszázzsal is várják a látogatókat. A konferencián és a szűrővizsgálatokon való részvétel is ingyenes.

A programokról további információt itt találhat

 

Legolvasottabb cikkeink