• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Doppinghírek a londoni olimpiáról

Hírek Forrás: MTI - Hír24

A legújabb már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). "A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a MASZ csütörtöki közleményében.

Kővágó ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a "terhére rótt cselekményt", s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.


A szolnoki születésű sportoló saját Facebook-oldalán szólt a szurkolókhoz, a Hír24 idézi:

"Kedves Rajongók!
Bizonyára hallottátok mit csináltak velem, és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz. Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett "hadjárat" ellenem... Köszönöm mindenkinek szurkolást, sajnálom, hogy csak ennyit tudtam tenni értetek és a hazáért. Őszinte Tisztelettel Kővágó Zoltán"

Kővágó a második a londoni játékokra szintet teljesített atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak. A mostani összességében már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el - emlékeztet a hírügynökség.

Nem csak a Magyarok
Két nappal a londoni olimpia nyitánya előtt kilenc sportoló versenyzési jogát felfüggesztette doppingvétség miatt a Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF). A szervezet hivatalos honlapjának csütörtöki beszámolója alapján hat versenyző, a marokkói Abderrahim Goumri (hosszútávfutó), a görög Irini Kokkinariu (hosszútávfutó), a török Meryem Erdogan (hosszútávfutó), valamint három orosz, Szvetlana Kljuka (középtávfutó), Nailija Julamanova (hosszútávfutó) és Jevgenyina Zinurova (középtávfutó) is úgy bukott le, hogy az úgynevezett biológiai útlevelükben abnormális értékeket fedeztek fel.

Három atléta, a bolgár Inna Eftimova (sprinter), a valamint két ukrán, Natilja Tobias (középtávfutó) és Antonyina Jefremova (400 m) a 2011-es tegui világbajnokságon leadott és most újraellenőrzött mintájában találtak tiltott szert.

Goumrit kivéve mindenki kétéves eltiltást kapott, őt ugyanis négyéves büntetéssel sújtották. A döntések ellen valamennyi érintett fellebbezhet az IAAF-nél.

Legolvasottabb cikkeink