• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ebola-hírek a nagyvilágból, közelről, távolról

Hírek Forrás: MTI - Weborvos összeállítás

Pánik és felkészülés, betegek és halottak, szerb, egyiptomi, cseh, lengyel, brit, orosz és amerikai hírek a helyzetről.

Az Ebola-járvány megelőzése végett egészségügyi megfigyelés alá helyeztek 708 embert Szerbiában. Közülük 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek az országba - közölte csütörtökön a szerbiai egészségügyi minisztérium. Tájékoztatásuk szerint az Ebola-vírus európai megjelenése miatt Szerbiában is szigorítani kell az eddigi megelőző intézkedéseket és figyelembe kell venni az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait.

A megfigyelés alá vontakat nem különítették el Szerbiában, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét - láz, gyomorfájás - tapasztalják magukon. A kórházak a fertőzötteket kötelesek elkülönítőbe helyezni.

Az egészségügyi minisztérium emellett azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jusson be a vírus Szerbiába.

A Balkánon eddig egy halálos kimenetelű Ebola-gyanús esetet regisztráltak. Macedóniában egy brit férfi halt meg csütörtökön, aki a gyanú szerint az Ebola-vírus hordozója volt.

Bedöglöttek az ebola-szűrő kapuk a reptéren
Felmondták a szolgálatot a kairói repülőtéren felállított detektorok, amelyeknek ki kellett volna szűrniük a Mekkából hazaérkező mintegy 60 ezer egyiptomi zarándok közül azokat, akiknek túl magas a testhőmérsékletük, például a rohamosan terjedő Ebola-vírus miatt - jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség. Az, hogy a testhőmérsékletet mérő kapuk és hőkamerák nem működnek, szerdán, véletlenül derült ki, amikor Ádel Adavi egészségügyi miniszter a hazatérő zarándokok miatt ellenőrző látogatást tett a repülőtéren. Adavi vészintézkedésként egészségügyi csoportokat rendelt a légikikötőbe a hazatérők ezreinek megvizsgálására.

Idén kétmillió muzulmán vett részt a mekkai zarándoklaton, ebből 1,4 millióan a szaúdi királyságon kívülről, legtöbben a Marokkótól Indonéziáig nyúló iszlám világból érkeztek. A járványügyi szempontból egyébként is kényes időszakot övező aggodalmak idén magasra hágtak a Nyugat-Afrikában terjedő Ebola-vírus miatt, annak ellenére, hogy a szaúdi hatóságok megtagadták a betegség által leginkább sújtott Sierra Leonéből, Libériából és Guineából érkező vízumkérelmeket.

A rohamosan terjedő járványban eddig több mint nyolcezren kapták meg a fertőzést, a halálos áldozatok száma az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint már a négyezerhez közelít.

Elrendelte a brit kormány a beutazók fokozott ellenőrzését
Fokozott egészségügyi szűrést rendelt el a brit kormány a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezők esetében. A Downing Street csütörtök esti bejelentése szerint az intézkedést egyelőre a Londont kiszolgáló két legnagyobb repülőtér, Heathrow és Gatwick, illetve a Párizsból és Brüsszelből Londonba érkező Eurostar szuperexpresszek fő fogadó pályaudvara, a King's Cross-St. Pancras beléptető pontjain alkalmazzák. A brit miniszterelnöki hivatal szerint az angol-walesi tiszti főorvos ajánlása az, hogy az érkezők ellenőrzésével teremtsenek "újabb védvonalat" az ebolával szemben.

A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti. Őket kikérdezik arról, hogy merre jártak az utóbbi időben, kikkel kerültek kapcsolatba és hova utaznak tovább, illetve tanácsokat adnak nekik arra az esetre, ha később észlelnék magukon a betegség tüneteit. Indokolt esetben elrendelhetik az e három országból érkező utasok tüzetes orvosi vizsgálatát is.

A brit egészségügyi minisztérium a hét elején még azt közölte, hogy az alacsony járványveszély miatt nincsenek tervek a beutazók szűrésére. A Downing Street ennek ellentmondó csütörtöki bejelentése szerint azonban a tiszti főorvos álláspontja az, hogy mégis helyénvaló olyan intézkedések foganatosítása, amelyekkel a lehető leggyorsabban kiszűrhetők az esetleg Nagy-Britanniába érkező fertőzöttek. A kormányfői hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit lakosságot fenyegető járványkockázat továbbra is rendkívül csekély.

New Yorkban sztrájkoltak a repülőgépek takarítói
Egynapos sztrájkot tartott New Yorkban csütörtökön mintegy 200 repülőgép-takarító az ebolától való félelem miatt, az amerikai kongresszus több tagja pedig azt sürgette, hogy tiltsák meg az Egyesült Államokba történő beutazást a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokból.

"Az ország fél, az emberek félnek ettől a betegségtől" - jelentette ki csütörtöki Sylvia Burwell egészségügyi miniszter. A tárcavezető egy nappal azt követően tarot sajtótájékoztatót, hogy Dallasban elhunyt az első Amerikában diagnosztizált ebolás beteg. Burwell szerint az emberek azért félnek mert a járvány halálozási rátája igen magas és mert nem tájékozottak a betegséggel kapcsolatban.

A The Daily Beast internetes magazin szerint az amerikai kórházakban országszerte, Honolulutól Salt Lake Cityn át Washingtonig megszaporodott a pánikszerű hívások és megfázásszerű tünetekkel jelentkezők száma - függetlenül az amerikai járványvédelmi hatóság (CDC) folyamatos, kampányszerű híradásaitól, miszerint a járvány kizárólag a betegek testnedveivel terjed.

Az Egyesült Államok keleti felének öt nemzetközi repülőterén szombattól fokozatosan kötelező szűrésnek - kikérdezésnek és kézi szkenneres testhőmérséklet ellenőrzésnek - vetik majd alá a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasokat. Az intézkedést megelőzően New Yorkban, ahol szombattól vezetik be a szigorítást, csütörtökön 200 repülőgép-takarító függesztette fel egy napra a munkát, az ellen tiltakozva, hogy miközben a mellékhelyiségekből gyakran hányást és ürüléket is el kell távolítaniuk, nem kapnak megfelelő védőfelszerelést.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter csütörtökön kijelentette: a cél az, hogy a reptéri szűrést minél több határátkelőhelyre kiterjesszék. 23 republikánus és három demokrata képviselő levélben sürgette Barack Obama elnöktől, hogy tiltsa meg a beutazást az ebola által leginkább sújtott országokból, és korlátoztassa a vízumkiadást Libériában, Guineában és Sierra Leonében.

Eközben James Inhofe szenátornak, a szenátus katonai bizottsága rangidős republikánus tagjának ellenállása miatt a szövetségi felsőház még mindig hagyott jóvá több mint 700 millió dollárt abból az 1 milliárdból, amit a Pentagon kért a nyugat-afrikai ebolaellenes amerikai katonai fellépés fedezetére. Miközben a testület többi tagja már jóváhagyta a tételt, Inhofe aggályait hangoztatta a műveletben részt vevő 3900 katona egészségével kapcsolatban, és további felvilágosítást sürgetett a védelmi minisztériumtól. A kontingens tevékenysége az első fél évben mintegy 750 millió dollárba kerül majd, amiből a törvényhozás eddig csak 50 milliót hagyott jóvá.

Monroviába egyébként négy MV-22 Osprey billenő rotoros repülővel és két KC-130-as szállítógéppel 100 újabb tengerészgyalogos érkezett. Ezzel valamivel 300 főlé nőtt az amerikai fegyveres erők Libériában állomásozó tagjainak száma. Feladatuk egészségügyi központok építése lesz.

A Dallasban elhunyt, libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan hozzátartozói csütörtökön az amerikai sajtónak nyilatkozva kifogásolták, hogy a férfit csak több napos késéssel kezdték el kezeli, hogy későn kapott kísérleti gyógyszert és akkor sem azt, amit azok a szerencsésebb sorstársai, akiknek sikerült túlélniük a kórt. Arra hívták a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban eddig minden fehér bőrű beteg felépült az Ebolából. A rokonok szerint Duncan tragédiájában az is közrejátszhatott, hogy nem volt megfelelő biztosítása.

Texasban szerda óta kórházi megfigyelés alatt tartanak egy rendőrt, aki megfordult abban a lakásban, ahol Duncan lakott, Wisconsinban pedig egy őrizetes nőt küldtek elkülönítőbe a bevándorlási hivatal emberei, miután megtudták, hogy Libériából érkezetett.

Az intézkedést annak ellenére határozták el, hogy nem voltak tünetei.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint az idei járványban eddig csaknem 4 ezren pusztultak bele. A halálozási ráta mintegy 50 százalékos.

Nincs Ebola Csehországban
Mégsem Ebola-fertőzött az a cseh férfi, akit ezzel a gyanúval kezeltek csütörtök óta egy prágai kórházban. "A halálos betegség gyanúját a cseh és németországi laboratóriumokban elvégzett tesztek kizárták" - közölte Roman Prymula, a cseh vakcinológiai társaság elnöke pénteken Prágában.

Az 56 éves cseh férfi 22 napja érkezett haza a libériai Monroviából. Magas lázzal csütörtökön szállították kórházba. A férfinél más, Ebola-fertőzésre utaló tünetek nem jelentkeztek, ennek ellenére a tőle vett mintákat cseh és német laboratóriumokban is megvizsgálták.

"Nagy valószínűséggel maláriában szenved, de más, lázzal járó megbetegedés sem zárható ki" - mondta Roman Prymula.
A férfinél 17 nappal Afrikából való visszaérkezése után jelentkezett a magas láz. Szeptemberben Pardubicében egy afrikai diákot kezeltek hasonló tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok nála is negatív eredményt hoztak.

Lengyelország is felkészül a betegség megjelenésére
Nincs közvetlen Ebola-veszély Lengyelországban - közölte pénteken Bartosz Arlukowicz lengyel egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a tárcája megfelelő eljárásokat kezdeményezett arra az esetre, ha az országban valakinél megállapítanák a megbetegedést.
Arlukowicz ezzel a fertőző betegségek kérdésében illetékes tisztifőorvos kijelentésére reagált, miszerint a lengyel egészségügy nincs felkészülve az Ebola-betegek kezelésére. Andrzej Horban a kidolgozott eljárások, a megfelelően felszerelt kórházi helyiségek hiányára mutatott rá, valamint arra, hogy túl kevés a fertőzőkórházak rendelkezésére álló védőruha. Emiatt – ahogy a tisztifőorvos nyilatkozott - egy Ebola-beteg kórházba szállításakor „az orvosok elmenekülnek".

Horban kijelentését az egészségügyi tárca pánikkeltésnek minősítette. Slawomir Neumann miniszterhelyettes ugyanakkor bevallotta, egyes kórházakban ki kell egészíteni a védőruhakészletet. Mint mondta, egyes intézmények „arra használják ki az Ebola-jelszót, hogy saját felszereltségüket emeljék."

A péntek délután megrendezett sajtótájékoztatón Bartosz Arlukowicz úgy nyilatkozott, Lengyelországban volt már néhány Ebola-gyanús eset, a betegséget azonban mindegyik esetnél kizárták. Mint mondta, tíz lengyel kórház „szakmailag felkészült" az Ebola-betegek elfogadására. A miniszter hozzátette, hivatala igyekszik az egészségügyi dolgozók rendelkezésére álló védőeszközök készletét növelni.

Csütörtökön a lengyel fővárosban is illetékes mazóviai vajda azt mondta, a varsói repülőtér kész az Ebola tüneteket mutató betegek esetleges fogadására. A Chopin repülőtéren elkülönítő helyiségeket létesítettek, két mentőautót készítettek elő az elkülönítést biztosító hordágyakkal. Októberben gyakorlatot tartanak a varsói egészségügyi dolgozóknak, melyben a mentők, valamint a potenciális betegeket leginkább fogadó háziorvosok vesznek részt.

A varsói repülőtéren nem rendelték el az utasok szűrését, mivel a lengyel főváros és a nyugat-afrikai országok között nincs közvetlen járat.

Oroszországban 451 diákot vontak be az ellenőrzésbe
Oroszországban elrendelték a nyugat-afrikai országokból származó diákok esetleges Ebola-vírusfertőzöttségre vonatkozó szűrését, közülük 101 fiatalt tartanak továbbra is orvosi megfigyelés alatt - közölte az orosz közegészségügyi hatóság vezetője pénteken.
Anna Popova elmondta, 451 diákot vontak be az ellenőrzésbe, hogy kizárják a veszélyes vírussal való esetleges fertőzöttségüket.
16 fiatalt helyeztek el kórházban, de egyikük esetében sem bizonyosodott be az Ebola-fertőzöttség. A továbbra is megfigyelés alatt lévő 101 nyugat-afrikai diáknak nem kellett kórházba mennie.

A Roszpotrebnadzor vezetője, s egyben az ország közegészségügyi és járványügyi főorvosa közölte, minden óvintézkedést megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a halálos áldozatokat követelő vírusnak az országba bekerülését Nyugat-Afrikából és a vírus esetleges elterjedését Oroszországban.

Oleg Szalagaj, az orosz egészségügyi minisztérium sajtószóvivője kijelentette, az orvosok lehetségesnek tartják, hogy az Ebola-vírus egy-egy fertőzött révén bekerülhet Oroszországba, de kizárják a járvány kialakulását. A szóvivő ezt az orosz közegészségügyi és járványügyi szolgálatok magas szintű felkészültségével és a fertőző betegségek, - közülük is a különösen veszélyesek - elleni küzdelemben elért nagy gyakorlatukkal indokolta.

A Roszpotrebnadzor arról is tájékoztatott, hogy megfelelő eszközökkel felszerelt speciális egészségügyi csoportokat küldtek a délkelet-oroszországi Krasznodari határvidéken lévő repülőterekre az esetlegesen Ebola-vírussal fertőzött utasok kiszűrésére és azok ellátására.

A térségben 4 repülőtér található: Krasznodarban, Szocsiban, Gelendzsikben és Anapán. Szocsiban pénteken kezdődött az Oroszországban először megrendezett Forma 1-es autóverseny.