• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ebola: kozmetikázzák a hivatalos jelentéseket

Hírek Forrás: MTI

Jelentősen alábecslik az Ebola-járvány betegeinek és haláleseteinek számát az Egészségügyi Világszervezet szerint.

A WHO nemzetközi egészségügyi szervezet csütörtök éjjel adott ki közleményt, amely szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett száma jóval elmarad a jávány valódi méreteitől. A közleményből nem derül ki, milyen bizonyítékról van szó, és az sem, hogy mekkora az eltérés a bejelentett és a tényleges esetek között.

A hivatalosan megerősített adatok szerint szerdáig 1975-en betegedtek meg és közülük 1069-en haltak meg a februárban kitört Ebola-járványban.

Ez a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Egyre több az ebolás Nigériában
Tizenegyre nőtt az Ebola vérzéses láz bizonyított megbetegedéseinek száma Nigériában - közölte csütörtökön Onyebuchi Chukwu egészségügy-miniszter. A tizenegy beteg közül három meghalt, a többi nyolcat egy különleges egészségügyi intézményben ápolják elkülönítve a húszmillió lakosú Lagosban.

A nigériai kormány által közölt adatok némileg különböznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szerdán közöltekétől, amelyek szerint 12 megbetegedést regisztráltak az afrikai országban.
Nigériában Lagoson kívül nem észleltek fertőzéseket, de a hatóságok attól tartanak, hogy egy fertőzött ápolónő a kelet-nigériai Enuguba utazva másokat is megfertőzhetett.

Az ápolónő az amerikai Patrick Sawyert, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársát ápoló egészségügyi csapat tagja volt, aki július 25-én halt meg az eddig több mint ezer ember halálát okozó vírus következtében Nigériában. Az ápolónőn Enuguban jelentkeztek a vérzéses láz tünetei, és kezelésre visszaszállították Lagosba. A hatóságok közölték, hogy megfigyelés alá helyeztek 21 enugui lakost, akikkel kapcsolatba került. Az egészségügy-minisztérium szerint hat ember van közülük továbbra is megfigyelés alatt, a többieket tünetmentesen elengedték.

Lagosban csütörtökre virradóra 177-ről 169-re csökkent a megfigyelt emberek száma.

Legolvasottabb cikkeink