• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy nap alatt hat fagyhalott Romániában

Hírek Forrás: MTI

Tizennégyre emelkedett a szélsőséges időjárás halálos áldozatainak száma.

Romániában tizennégyre emelkedett a szélsőséges időjárás halálos áldozatainak a száma. Az elmúlt 24 órában hatan fagytak meg. Az egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint Arad és Szatmár megyében is áldozatokat szedett a rendkívüli hideg az elmúlt éjszaka. Az utóbbi 24 órában jelentett hat halálos áldozattal tizennégyre emelkedett azoknak a száma, akik az öt napja kezdődött fagyhullám során kihűlés következtében haltak meg.

A meteorológusok által elrendelt narancssárga színű riasztás péntekig érvényes, az előrejelzések szerint csupán a Magyarországgal szomszédos megyékben nem várhatók szélsőséges hőmérsékleti értékek. Szerda hajnalban a Kovászna megyei Bodzafordulón mérték a legalacsonyabb hőmérsékleti adatot. Itt mínusz 32 fok volt. Az országos meteorológiai intézet illetékese szerint ezzel sem dőlt meg a hidegrekord. 1947-ben a Brassó megyei Botfaluban mérték a legalacsonyabb romániai hőmérsékletet. Ez mínusz 38,5 fok volt.

Folyamatosan nő a fagy halálos áldozatainak száma Lengyelországban
Folyamatosan emelkedik a csütörtökön beállt fagyos idő halálos áldozatainak száma Lengyelországban, a belügyminisztérium honlapján szerdán reggel húsz halottról számolt be, később a legnagyobb Mazuri-tavon további két, jéghez fagyott holttestet talált a rendőrség.

Rendőrségi adatok szerint az egész országban kedd óta 7 személy fagyott meg, és a szénmonoxid-mérgezések további két személy halálát okozták. Lengyelországban csaknem egy hete erős fagy váltotta fel az enyhe telet. Szerdán hajnalban az ország észak-keleti részében mínusz 21 Celsius fokot mértek, talaj mentén mínusz 25 fokot. A "legmelegebb" város az észak-nyugati, tengermelléki Szczecin volt, ahol mínusz 12 fok alá csökkent a hőmérséklet. A fővárosban reggel 8 óra körül is mínusz 18 fokot mutatott a hőmérő.

Az előrejelzés szerint a legnagyobb hideg csütörtök éjszaka várható, amikor mínusz 30 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Pénteken napközben is mínusz 20 fokra lehet számítani.
Az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség és a városőrségek hajléktalanokon próbálnak segíteni, a szociális gondozók az idősebb gondozottakat látogatják. Több városban a busz- és villamosmegállókban elhelyezett, izzó parázzsal teli kokszkosarak mellett melegedhetnek az emberek.

A belügyminisztérium a média közvetítésével folyamatosan kéri a rászoruló idős és hajléktalan személyek támogatását. A munkaügyi és szociálpolitikai miniszter is szolidaritásra szólította fel a lakosságot.

Negyvenhárman fagytak meg Ukrajnában
A nagy hideg miatt eddig negyvenhárman fagytak meg Ukrajnában, több mint 700 embert pedig fagysérülésekkel kezelnek kórházban. A rendkívüli helyzetek minisztériumának szerda reggeli jelentése szerint a rendkívüli hidegre való tekintettel országszerte 1735 segélynyújtó helyet létesítettek, és megkezdték további 120 melegedő helyiség kialakítását. Ezeket a meleg ételt és teát, valamint orvosi elsősegélyt biztosító helyeket 2012. január 27-e óta több mint 31 ezren, csak az utóbbi huszonnégy órában hét és félezren keresték fel.

A tárca közleménye szerint a kihűlés miatt elhunytak közül 28-an az utcán, heten az otthonukban fagytak meg, nyolcan pedig kórházi kezelés közben haltak meg. Az utóbbi öt nap során Ukrajnában 854-en fordultak fagysérülések vagy kihűlés miatt orvoshoz, közülük 723-an szorultak kórházi ellátásra.

Kárpátalján eddig egy halottat követelt a nagy hideg. Kedden a perecsenyi járási Turja Bisztra (Turjasebes) község határában egy férfi rőzsegyűjtés közben fagyott meg az erdőben.