• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre durvább a hideg

Hírek Forrás: MTI

Több megyére már másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntekre viszont a korábban jelzetthez képest jelenleg kevesebb megyében van érvényben figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint extrém hidegre vonatkozóan már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Négy másik megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - a havazásra vonatkozóan van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Hófúvásra vonatkozóan másodfokú figyelmeztetés adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. E két megyében a havazásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyére csak a havazás, Győr-Moson Sopron és Vas megyére pedig a hófúvás miatt, Zalában viszont mindkettőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés adtak ki.

Orbán: nagy próba előtt áll az ország

Nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni, és életet menteni, ha hajléktalanokról, ha idősekről, ha egyedülálló emberekről van szó".

A kormányfő azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a "túlélési pontokra", a fedett helyekre.

Felidézte, tavaly ősszel arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mire megjön a hideg, addigra Budapesten és általában az országban olyan állapotban kell lenniük a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember sem kerülhet bajba, fagyhat meg azért, mert nincs meleg hely, ahol túlélhetné a nehéz helyzetet. "Ezt meg is oldottuk, a belügyminiszter kiváló munkát végzett. Hajléktalanszállókat nyitottunk meg, újítottunk fel", mégpedig közmunka keretében - mondta, majd jelezte: "a túlélés lehetősége ma nyitva áll, van annyi helyünk, amennyi hajléktalan van ma Budapesten és környékén".

Kitért arra is, a kabinet kész vállalni, hogy finanszírozza azoknak a közmunkásoknak a bérét, akik most az idős, egyedül élő embereket segítve járőröznek a településeken.

Arra a kérdésre, hogy nincsenek-e veszélyben a magyarországi földgázszállítások, Orbán Viktor azt válaszolta, ilyen hírt egyelőre nem kapott. Hozzátette ugyanakkor: ez a kérdés a következő évben már kevésbé lesz probléma egyrészt azért, mert jó egy év múlva Magyarország véget tud vetni az orosz gáztól való függőségének az épülő csővezetékek miatt, másrészt azért, mert a közmunkaprogram keretében lecserélik a kazánok jelentős részét, illetve a gázkazánok mellé beszereltetnek nem gáz alapon működő kazánokat is.

Az MSZP megnyitja budapesti székházának kapuit

Az MSZP megnyitja budapesti, a VI. kerületi Jókai utca 6. szám alatti székházát a hideg elől menekülők számára; a szocialisták egyúttal felszólították az összes többi pártot, hogy hasonlóan járjanak el - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke péntek délelőtt az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint a déli órákra már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén.

Az elkövetkezendő napokban is nagyon hideg lesz, hétfőn akár mínusz 25 fok is lehet az ország egyes részein.

A kihűléstől mentett meg egy férfit az ellenőrzés

Kihűléstől mentett meg a körzeti megbízott és a polgárőr egy litéri férfit csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a balatonalmádi rendőrkapitányság sajtószolgálata.

Csütörtökön délelőtt a szolgálaton kívüli litéri körzeti megbízott és a polgárőr egyesület vezetője együtt ellenőrizték az egyedül élő, időskorú, fűtéssel nem rendelkező vagy bármilyen okból elesett helybéli lakosokat. Az ellenőrzés során saját lakásában, amelyben semmilyen fűtési lehetőség sincs, kihűlés közeli állapotban találtak egy 58 éves férfit - tájékozatott a rendőrség.

Hozzátették: a mentők a veszprémi kórházba szállították az életveszélyes állapotba került embert.

Kihűléstől mentettek meg egy ófehértói férfit a rendőrök

Kihűléstől mentettek meg egy férfit Ófehértón a máriapócsi rendőrőrs munkatársai, akik fűtetlen otthonában találtak rá a 65 éves helyi lakosra, az idős embert az önkormányzat közreműködésével a helyi öregek otthonában helyezték el - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A rendőröknek kiemelt feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék az egyedül élő embereket a rendkívül hidegben, ezért keresték fel csütörtökön az ófehértói lakost, akit fűtetlen lakásban találtak - mondta Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a férfi otthonában nulla fok körüli volt a hőmérséklet, legyengült egészségi állapotban találták. Mivel a lakásban nem volt fűtési lehetőség, a rendőrök segítséget kértek a Baktalórántháza melletti település önkormányzatától, a veszélyeztetett ember így került az ófehértói öregek otthonába.

Reggeliző hajléktalanok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat éjjeli melegedőjében, amelyet a Volánbusz Etele téri buszpályaudvarán alakítottak ki. A betérők este 8 órától reggel 8 óráig vehetik igénybe a szolgáltatást, ami fűtött szállást, tisztálkodási lehetőséget, meleg teát és élelmet jelent. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Rendkívüli tanítási szünet Csongrád megyében

A meteorológiai előrejelzésben jelzett rendkívüli hideg miatt hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

B. Nagy László a jegyzőknek és a polgármestereknek eljuttatott határozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási-nevelési intézményekben a tanítás nélküli munkanapon is gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről. Emellett a kormánymegbízott levélben fordult az egyházi és alapítványi fenntartású oktatási-nevelési intézmények vezetőihez, hogy ők is vegyék fontolóra a tanítási szünet elrendelését.

A legfrissebb időjárási prognózis alapján péntek délutántól vasárnap a déli órákig Csongrád megye területén rendkívüli hóesés várható, amely szintén rendkívüli, mínusz 17 és mínusz 20 Celsius-fok közötti hideggel, erős széllel együtt érkezik. Mindez együttesen előreláthatóan a közlekedést, és annak következtében az intézményekbe való eljutást akadályozza.

A kormánymegbízott javasolja, hogy helyi szintű felmérés és mérlegelés alapján az óvodák és bölcsődék tekintetében hozzanak hasonló döntést az önkormányzatok. B. Nagy László a közoktatásról szól törvény alapján hozta meg döntését, amelyről tájékoztatta az oktatásért felelős minisztert is - áll a közleményben.

Meghalt egy férfi, három embert megmentettek Borsodban

Elesett a háza udvarán és kihűlt egy férfi Mezőkövesden, Miskolcon viszont három ember életét sikerült megmenteni lakossági bejelentés alapján - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Egyedné Novodonszki Éva elmondta: a kocsmából hazafelé tartó mezőkövesdi férfi még szerda este esett el a saját udvarán. Feltehetően nem tudott felállni, és mire megtalálták a mínusz 15 Celsius-fokos hidegben, kihűlt.

A miskolci rendőrkapitányság ügyeletére csütörtökön három lakossági bejelentés is érkezett.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ongai vasútállomás egyik alkalmazottja telefonon értesítette a rendőrséget arról, hogy a fűtetlen váróteremben órák óta ücsörög egy férfi. A járőrök a helyszínre mentek, ahol az erősen fázó 40 éves férfi elmondta nekik, hogy délután kórházi ellátáson volt, azután Taktaharkányba ment volna haza, de Miskolcon rossz vonatra szállt. Hozzátette, hogy a pénze elfogyott, másik jegyet nem tud venni és értesíteni sem tud senkit, aki érte jöhetne. A rendőrök autóba ültették a férfit és a lakására vitték.

A másik bejelentés az egyik miskolci belvárosi parkolóból érkezett, ahol egy erősen ittas férfi a földön feküdt. A rendőrök kérdéseire nem tudott összefüggő válaszokat adni, bár látható sérülései nem voltak. A járőrök kríziskocsit kértek a helyszínre, és a Magyar Vöröskereszt munkatársai az egyik hajléktalanszállóra vitték a 36 éves férfit.

Mint Egyedné Novodonszki Éva elmondta, az éjszakai órákban pedig az egyik avasi játszótérre riasztották a járőröket azzal, hogy egy férfi a földön fekve segítségért kiabál. A kiérkező rendőrök felsegítették a férfit, aki elmondta, hogy ittassága miatt elesett, eközben megsérült a lába és nem tudott felállni, emiatt kiabált segítségért. A 70 éves férfihez a rendőrök mentőt hívtak, majd kórházba szállították.

A rendőrségi szóvivő megjegyezte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt téli időszakban összesen húszan vesztették életüket kihűlés miatt, a jelenlegi hideg évszakban eddig tizenketten haltak meg.

Fagyos tények, tippek, tanácsok