• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Együttműködnek a korszerű közétkeztetés érdekében

Hírek Forrás: MTI

Hangsúlyt fektetnek a helyi termelésű élelmiszerek bevonására a közétkeztetésbe.

Együttműködési megállapodást kötött a magyar értékek népszerűsítése, az egészséges táplálkozás és étrend, illetve a korszerű gyermekétkeztetés kialakítása érdekében a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Budapest Főváros Kormányhivatala - jelentették be sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Pesti Imre, a főváros kormánymegbízottja közölte: a három szervezet által aláírt megállapodás a korszerű közétkeztetés kialakítása mellett a magyar hagyományok és termékek, a helyi beszállítók és őstermelők termékei, továbbá a bioélelmiszerek népszerűsítését és elterjesztését is célul tűzte ki. A kormányhivatal a Mintamenza Programmal kapcsolódik a két szervezethez, a megvalósításhoz közös programokat és mintaprogramokat dolgoznak ki - mondta.

Rámutatott: 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, nagyjából 500 ezer a fővárosban, ezért különösen fontos hogy az egészségügyi mutatók javuljanak. A kormányhivatal segítette a Mintamenza Program országos és budapesti elterjesztését, amelynek ajánlásait a közétkeztetéssel foglalkozók figyelembe veszik.

Az eddig elért eredmények között említette az életkornak megfelelő tápanyag adagolás bevezetését, a tejfogyasztás növekedését, és a vadhús közétkeztetésben való megjelenését.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége szakmai elnöke, a Mintamenza Program vezetője elmondta: a 2010-ben indult programhoz több mint 250 település, több mint ezer konyhája csatlakozott, s hétszázezren étkeznek a Mintamenza Program szerint. A csatlakozás önkéntes folyamat, megvizsgálják az étlapot és a konyhatechnológiát, majd javaslatot tesznek a fokozatos átalakítására. A programban részt vevők köre folyamatosan bővül, minden héten csatlakoznak települések, főzőkonyhák, és élelmiszergyártók is - mondta.

Hangsúlyt fektetnek a helyi termelésű élelmiszerek bevonására a közétkeztetésbe, mert a közétkeztetés a magyar élelmiszertermelés nagy és megbízható felvevőpiaca, amit a 380 ezer taggal rendelkező kamara támogat - ismertette Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Közlése szerint eddig 43 együttműködési megállapodást kötöttek, egyebek között szakmai szervezetekkel, vagy felsőoktatási intézményekkel. Fontos közös céljuknak nevezte azt is, hogy a magyar termék, mint márka megjelenjen, ennek érdekében közös rendezvényeket szerveznek.