• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mobil interneten keresztüli telemetriás EKG monitorozás nagyszámú páciens biztonságos monitorozását teszi lehetővé.

A telemedicina az orvostudomány dinamikusan fejlődő új területe, mely a diagnosztikában, a konzultáció és tréning területén kap leginkább szerepet. A legtöbb telemonitorozási vizsgálat a szívelégtelenségre fókuszál, azzal a céllal, hogy a betegek kórházon kívüli kezelését effektívebbé tegye. Az EKG monitorozás kérdése a telemedicina területén még nem megoldott kérdés, az informatika fejlődésével folyamatosan korszerűsödik.  A legtöbb eredmény és vizsgálat nem biztosít folyamatos online monitorozást, nem vizsgálták az adatátvitel biztonságosságát, az artefactumok okozta falsjeleket, illetve a nyugtázás idejét.

MÓDSZER
Az online működő IP Aritmia Központ szervere fogadja a betegek otthonából mobil internetes készülékről érkező EKG jeleket. Az EKG jelet folyamatosan feldolgozza, az életveszélyes aritmiákat és egyéb beállított riasztási paramétereket figyeli, valamint a diszpécser központban működő monitorokra küldi a folyamatos EKG jelet és a hozzátartozó adatokat. A beérkező EKG-t aritmia analizálja és adatbázisba küldi, amely később bármikor Holter kiértékelővel elemezhető. Az Aritmia Monitorozó Diszpécser Központban egy monitoron folyamatosan megjelenik a beteg EKG jele, és a monitorozáshoz tartozó paraméterek. Riasztás esetén a diszpécserközpont személyzete eldönti, hogy szükséges-e a beteget értesíteni, ha igen akkor telefonon hívja a beteget vagy a hozzátartozót.

A beteg otthonában lévő páciens egység két részből áll, az EKG mellpántból és a kommunikátorból. Az EKG mellpánt a telemetria adó, a kommunikátor pedig a telemetria vevő. Az EKG mellpánt a beteg EKG jelét veszi folyamatos üzemmódban, majd továbbítja a kommunikátor egységnek rádiójelek útján. A kommunikátor egy mobil internet egységhez csatlakozik és a mellpántból érkező EKG-t online továbbítja az IP Aritmia Központba, illetve az onnan jövő információkat megjeleníti.

Ennek a rendszernek a hosszú tesztmonitorozását végeztük el, majd az eseményeket offline aritmia elemző segítségével ellenőriztük.

EREDMÉNYEK
153 napnyi felvétel utólagos kiértékelése során nem volt olyan életveszélyes esemény, amely esetén elmaradt volna a riasztás, azaz a nem észlelt vészhelyzet nem fordult elő. A 220,368 percnyi monitorozási idő alatt 23,4 percnyi alarm volt, azaz minden 24 órás monitorozásra átlagosan 9,2 sec volt az alarmban eltöltött idő.
Az alarmok megoszlása
• TÍPUSOK SZERINT
o Aszisztole: 1 db, átlagos nyugtázási idő: 20 sec.
o Kamrafibrilláció: 6 db, átlagos nyugtázási idő: 45 sec.
o Kamrai ES futam (VES ³4): 47 db, átlagos nyugtázási idő: 24 sec.
A teljes mérési időszak alatt a hibamentes EKG csomagok aránya 99,21% volt, ami 1%-os elvesztett csomag arány alatt volt. Ezt napszaki felosztásban nézve a nappali időszakban 99,02% volt a hibamentes csomagtovábbítás, míg az éjszakai 99,48%-nak adódott. Végignézve a riasztási eseményeket kiderült, hogy összesen 7 kamrai ES run volt valós, a többi riasztás artefactum volt. A riasztások pozitív prediktivitása 0,148 volt. Ebből következik, hogy minden hetedik riasztás volt valós.

MEGBESZÉLÉS
A telemetriás EKG monitorozások általában nem folyamatosak. A mobil internetes adatátvitel nem vizsgált olyan szempontból, hogy mennyi a hibamentes EKG átvitel aránya, és ez hogyan változik a nappali/éjjeli terhelési aszimmetriából adódóan, vagyis milyen a rendelkezésre állása. Ez egy nagyon fontos kérdés, ha biztonságos folyamatos telemetriás monitorozásban gondolkodunk. Az artefactumok lecsökkentése egy további cél, ami azzal lenne elérhető, ha a továbbfejlesztett mellpántba bekerülne egy gyorsulásmérő, és ezzel a mozgás okozta művi jelek jobban kiszűrhetőek lennének. De a jelenlegi technikai felkészültség mellett is 100 páciens szimultán monitorozása mellett az össz-riasztási idő naponta mindössze 920 secundum (15,3 perc). Mindezek alapján megállapítható, hogy mostanra a mobil interneten keresztüli telemetriás EKG monitorozás nagyszámú páciens biztonságos monitorozását teszi lehetővé.

A fenti vizsgálat a GOP-1.1.1-08/1-2008-0059„Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység az Oxivit Kft.-nél" projekt keretében történt.

FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM:
1. Giordano A, Scalvini S, Zanelli E. Multicenter randomised trial on home-based telemanagement to pprevent hospital readmission of patients with chronic heart failure. Int J Cardiol 2009; 131 (2): 192–199.
2. Koehler F, Winkler S, Schieber M. Impact of remote telemedical management on mortality and hospitalization in ambulatory patients with chronic heart failure study. Circulation 2011; 123: 1873–1880.
3. Zhang Y, Bai J, Zhou X. First trial of home ECG and blood pressure telemonitoring system in Macau. Telemedicine Journal 1997; 3 (1): 67–72.
4. Wu B, Zhuo Y, Zhub X, et al. A novel mobile ECG telemonitoring system. Annual International Conference of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society. 2005; 4: 3818–3825.
5. Magdi B, Amien M, Lin J. Dual mode continuous arrhythmias telemonitoring system. Journal of Applied Sciences
2007; 7 (7): 965–971.