• nátha
    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Elég, ha bio, máris finomabb

Lapszemle 2019.03.11 Forrás: napidoktor.hu
Elég, ha bio, máris finomabb

A „bio” címkével ellátott ételek ízjellemzőit szinte minden esetben felértékelték a kutatásban résztvevők.

Az élelmiszer címkéjén elég feltüntetni azt a szót, hogy „bio”, és az emberek máris azt hiszik, hogy egészségesebb és finomabb, derült ki egy új tanulmányból - írta a napidoktor.hu.

144 önkéntest kértek meg arra, hogy hasonlítsák össze hagyományosként és organikusként eléjük tálalt ételek ízét. A csokis keksz, a natúr joghurt és a burgonyaszirom mindegyike bio alapanyagokból és eljárással készült, de némelyiket hagyományosként tálalták fel nekik. 1-től 9-ig terjedő skálán kellett értékelniük a termékeket 10 tulajdonság alapján, például, hogy milyen az ízük összességében, és látszólag mennyi zsírt tartalmazhatnak. A kalóriatartalmát is meg kellett becsülniük, továbbá meghatározni azt, hogy mennyit fizetnének érte.

A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a „bio” címkével ellátott ételek ízjellemzőit szinte minden esetben felértékelték, pedig ugyanazt ették, mint a hagyományos címkével ellátott termékek esetében. A „bio” feliratú árucikkek zsírtartalmát alacsonyabbnak becsülték, úgy gondolták, hogy rostban gazdagabbak, de kalóriában szegényebbek, táplálóbbak, és többet is érnek. Mindezekről Jenny Wan-chen Lee számolt be a Cornell Egyetem Dyson Alkalmazott Gazdaságtani és Menedzsment képzésén.

Legolvasottabb cikkeink