• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elodázott lehetőség az anonim szülés

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az anonim szüléssel világra jött gyermek az édesanyja adatait nagykorúsága után ismerheti meg.

Az úgynevezett anonim szülés bevezetésének lehetőségéről - mint arról lapunk beszámolt - a  parlament egészségügyi bizottsága ugyan a hét elején tárgyalt, ám az erről szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét a képviselők többsége leszavazta.

Tudni kell, hogy Szél Bernadett és Ertsey Katalin független politikusoknak az anonim szülésről szóló önálló indítványa a citált bizottságot egyszer már megjárta, de miként legutóbb, úgy a dokumentum akkor sem kapott többséget. Szél Bernadett képviselő a bizottsági ülésen elmondta, a határozati javaslati formával a kormány kezébe adják az anonim szülést szabályozó jogszabálytervezet elkészítésének lehetőségét. Javaslatuk lényege, hogy a gyermeküket megtartani nem akaró várandósok a terhes gondozáson névtelenül vehessenek részt, majd ugyanígy anonimok maradhassanak a szüléskor és az azt követő kórházi ellátás során. A kórház csak az érintett társadalombiztosításának meglétét ellenőrizhetné. Az így született babák 6 hét után örökbe fogadhatók lehetnének.

A weborvos.hu azon érdeklődésére, hogy miért tartják fontosnak a kérdés rendezését, Ertsey Katalin képviselő a következőket válaszolta: „Az anonim szülés segít a csecsemőgyilkosságok és az abortuszok számának csökkentésében. Súlyosan elszigetelt társadalmi helyzetben levő fiatal anyáknak segít, hogy kétségbeesésükben enélkül tragikus következményekkel járó rossz döntéseket ne hozzanak."

Az ellenállás okát is firtattuk, erre a következő választ kaptuk. „Valójában sokaknak fontosabb az a presztízskérdés, hogy a speciális megoldást ne egy ellenzéki párt, hanem a kormánypártok javasolják. Vagyis nem a probléma valódi megoldása a lényeg. Máskor is ez az oka egy jó megoldás leszavazásának, de sehol nem ennyire látványos a szép szavak és a valódi tettek között az ellentmondás."

A bizottsági ülésen Szily Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében azt mondta, amennyiben a grémium felhatalmazást ad, akkor az anonim szülésről már őszre lehet javaslat. Ugyanakkor hangsúlyozta, a jogszabályhoz megannyi jogi és adatvédelmi problémát kell áttekinteni. Sok egyéb között például ki kell zárni, hogy az anonim szülés során a tiltott dajkaanyaság teret nyerjen Magyarországon.

A bizottságban több képviselő is előremutatónak találta a szabályozást, ám amikor szavazásra került sor, 5 igen, 8 nem és 4 tartózkodás mellett a testület az anonim szülés bevezethetőségét célzó javaslat tárgysorozatba vételét leszavazta. Igennel csak az MSZP és a Jobbik képviselői szavaztak.

Többek voksolásának miértje után kívántunk érdeklődni, választ még dr. Gyenes Géza jobbikos országgyűlési képviselőtől kaptunk: „Az LMP-s előterjesztők törvénytervezetüket visszavonták. parlamenti határozati javaslatot terjesztettek elő annak elérésére, hogy az anonim szüléssel kapcsolatos jogszabály kidolgozására az Országgyűlés kötelezze az illetékes tárcát. A bizottság, a Jobbik támogatása ellenére ezt a határozati javaslatot vetette el. Nézőpontunk szerint azért támogatandó az LMP kezdeményezése, mert Nyugat-Európában – lásd Franciaországot, Luxemburgot – már az anonim szülés létező gyakorlat. Bizonyított, hogy általa a kriminális csecsemőhalálozás gyakorisága Magyarországon is csökkenthet.