• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Előrelépett az SE a globális és a szakterületi listán

Hírek 2022.08.18 Forrás: Semmelweis Egyetem
Előrelépett az SE a globális és a szakterületi listán

Az ELTE-vel holtversenyben a legjobban szereplő magyar egyetemnek számít a Semmelweis az ARWU listáján.

A ShanghaiRanking legfrissebb, 2022-es kiadásában a globális egyetemi listán (Academic Ranking of World Universities – ARWU) a tavalyi 701-800 helyről a 601-700 közé lépett elő a Semmelweis Egyetem. A szakterületi listákon (Global Ranking of Academic Subjects) az orvostudomány, a gyógyszerészet és a fogorvostudomány terén is a legjobb 300-ba tartozik - írja a Semmelweis Egyetem a honlapján

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor 2022-es kiadása, valamint az azt kiadó SanghaiRanking legfrissebb, szakterületi listája is. A 2003 óta évente megjelenő ARWU globális egyetemi lista több mint 2500 felsőoktatási intézményt vesz számításba a világ minden tájáról, a listára pedig a legjobb ezer kerül fel. Az egyetemnek kevéssé kedvező módszertan ellenére a Semmelweis Egyetem a tavalyi 701-800 közötti helyezéséről idén előrelépett a legjobb 700 egyetem közé. Ezzel az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) holtversenyben a legjobban szereplő magyar egyetemnek számít. A Szegedi Tudományegyetem a 701-800, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000 helyen található. A rangsor első három helyezettje a Harvard University, a Stanford University és a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

A ShanghaiRanking szakterületi listája (Global Ranking of Academic Subjects) öt fő szakterületen (Natural Sciences, Engineering, Life Sciences, Medical Sciences, Social Sciences) belül 54 területen rangsorolja az intézményeket. A 2022-es kiadásban a Semmelweis Egyetemnek gyógyszerészet (Pharmacy & Pharmaceutical Sciences) terén sikerült bekerülnie a legjobb 300 közé. Szintén a top 300-ba tartozik az orvostudományi (Clinical Medicine) és fogorvostudományi (Dentistry & Oral Sciences) listán is, míg Orvosi technológia (Medical Technology) területén a 301-400 helyre rangsorolják. Ezeken a szakterületi listákon a Semmelweis a legjobban szereplő magyar egyetem. Biológiai (Biological Sciences) és humánbiológiai (Human Biological Sciences) szakterületen a 401-500  közötti helyen áll az intézmény.

Legolvasottabb cikkeink