• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Erzsébet-program: mostanra 400 ezer táborozó

Hírek Forrás: MTI

Nhány héten belül az első határon túli tábor is megkezdi működését, Székelyföldön.

Az Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb kezdeményezés, amely az állam szociális érzékenységéről tanúskodik – mondta a kormányszóvivő csütörtökön Zánkán. Kurucz Éva közölte, az idén a 400 ezredik pályázó élhet a program kínálta lehetőségekkel. A harmadik évébe lépett Erzsébet-program két alappillére a szociális üdültetés és a gyermektáboroztatás - emelte ki a kormányszóvivő a program eredményeiről és terveiről szóló sajtótájékoztatón. A program széles társadalmi rétegeknek kínál kikapcsolódási lehetőséget, például fogyatékkal élőknek, nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak - tette hozzá.

2010 óta az étkezési utalványokból befolyt összeg kizárólag szociális célokra fordítható, ez képezi az Erzsébet-program pénzügyi alapját. Ennek keretében az elmúlt két évben több százezer ember, köztük több mint 180 ezer gyermek táborozhatott.

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az Erzsébet-utalványt több mint 2 millió felhasználó veszi igénybe országszerte, több mint 50 ezer elfogadóhelyen, az ebből befolyt összeg jelenti az Erzsébet-táborok anyagi forrását.
A pályázati elbírálásról szólva kiemelte, hogy az automatikus, nem rangsorolják a jelentkezőket, kizárólag a rendelkezésre álló pályázati keretösszeg szab határt. Hozzátette: a pályázás módja egyszerű, a benyújtáshoz elegendő egyetlen dokumentum, nyugdíjasok esetében például a nyugdíjszelvény.

Az Országgyűlés tavaly hét ingatlant adott vagyonkezelésbe az alapítványnak, így jött létre a tábor infrastruktúrája, a múlt évben megkezdődött az ingatlanok felújítása is. Zánkán négy házat sikerült felújítani – emelte ki a kuratóriumi elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül az első határon túli tábor is megkezdi működését Székelyföldön, ahol 150 gyermeket fogadhatnak.

Guller Zoltán kiemelte, hogy a tábor életében az önkéntesség fontos szerepet játszik, önzetlenül szerepet vállaló sportolók, művészek teszik tartalmassá a gyermekek táborban töltött napjait.
A részvevők átlagosan napi 200 forint körüli összeggel járulnak hozzá a költségekhez, több mint 90 százalékuk hátrányos helyzetű – tette hozzá Guller Zoltán.

Komáromi Tibor, az Erzsébet-tábor egyik szakmai vezetője, világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózó kiemelte: három év alatt mintegy ezer gyermek vett részt a birkózó táborokban, az idén 350 gyermek választotta ezt a sportágat a zánkai táborban.
Szólt arról is, hogy a tavaly indult Talentum Program - amelynek lényege a kiemelkedően tehetséges gyerekek felkarolása - az idén is folytatódik.

Legolvasottabb cikkeink