• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Étrendkiegészítőket vontak ki a forgalomból

Hírek Forrás: ÁNTSZ

Egészséget súlyosan veszélyeztethető készítményeket vont ki a forgalomból a hatóság.

Nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak bizonyos, az Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ-OTH) felhívja a figyelmet arra, hogy mind a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, mind az ún. étrend-kiegészítők vásárlásakor a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásokról értesítette az ÁNTSZ-OTH-t az elmúlt hónapokban több alkalommal is. A riasztások szerint egyes, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak. Az ún. DMAA (1,3 dimethylamylamine) – mely az érintett készítmények címkéjén feltüntetésre került – az amfetaminhoz hasonló, koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti.

Az ÁNTSZ-OTH felkérésére a népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSZSZ) szeptemberben akció-ellenőrzést tartottak. Ennek során közel 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel a riasztásokban szereplő készítmények esetleges forgalmazását vizsgálva. Megállapították, hogy a termékek közül néhány Magyarországon is forgalomba került. A készítmények forgalmazásában érintett vállalkozások többsége önkéntesen kivonta azokat a piacról és erről partnereit is értesítette. Az NSZSZ-ek intézkedésére 21 esetben volt szükség.

Az ÁNTSZ-OTH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek – valamint az étrend-kiegészítő készítmények – gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak. A riasztásban szereplő termékek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Ha DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkoznak, azt jelezzék a fővárosi/megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek folyamatosan figyelemmel kísérik a forgalomba kerülő étrend-kiegészítő készítményeket, illetve különleges táplálkozási célú élelmiszereket, gyanú esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. Felhívjuk továbbá a lakosság figyelmét, hogy csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott terméket vásároljanak. Az étrend-kiegészítők esetében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapjáról is tájékozódni lehet, az alábbi linkeken.

http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=124 

http://www.oeti.hu/download/etrendabc.pdf

A riasztásokban szereplő, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek:

1.M.R, Hemo–Rage, Noxpump, Beta–Cret Extreme, Hydroxy STIM, OxyElite, Code Red, Iron Horse Show Time, PreSurge Unleashed, Crack, Jack3D, Ripped Freak, D–Stunner, Lipo 6 Black, Rush, Dexaprine Maximise, Mass Pump3D, Shock Wave Fruit Punch, Eclipse, Mesomorph, Spirodex, Endoburn, Mutant Mayhem, STIM-FORCE, Extreme Beta Crét, Napalm, Tested Burner, Flash over, NeuroCore, Tested Nut Burner, Fusion Supplements Geranamine, Nox Pump, White lightning, Heat Accelerated, Nox Pump Performance/Nox Pump, Xtreme.

A felsorolt termékek forgalmazása tilos. Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalja, akkor a fővárosi/megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinél tehet bejelentést.