• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évente többszázezren lesznek tbc-sek Európában

Hírek Forrás: MTI

A gyógyszerrezisztens tbc-s megbetegedések száma hozzávetőleg 30 ezer volt.

A tuberkulózis ugyan visszaszorulóban van, mégis naponta több mint ezren, évente pedig 380 ezernél is többen betegszenek meg benne Európában az Egészségügyi Világszervezet keddi tájékoztatása szerint. A nemzetközi szervezet európai részlege, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) abból az alkalomból ismertette legfrissebb, 2011-re vonatkozó összesítését, hogy közeleg a tbc elleni küzdelem világnapja, március 24. A szakemberek hangsúlyozták, a megbetegedések szám alapján nincs ok enyhíteni a tuberkulózis megelőzésére és a kór elleni harcra irányuló erőfeszítéseken.

A WHO európai régiójában - amelyhez 53 ország tartozik - 2011-ben 300 ezer esetet regisztráltak, a valós szám azonban 380 ezer lehet becslések szerint. Az összesítésből kiderült: a tbc-s esetek száma összességében évente hozzávetőleg öt százalékkal csökken, a megbetegedések 87 százalékát az európai régió keleti részében jelzik. Ezekből az államokból jelentették 2011-ben az összesen 44 ezer tbc-s haláleset túlnyomó részét.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagországaiban több mint 72 ezer tuberkulózisos esetet jegyeztek fel, ez négy százalékkal kevesebb a 2010-es adatnál.

"A jobb diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően manapság több tbc-s esetet tudunk felderíteni, de ehhez az is kell, hogy az egészségügyi rendszernek tartania kell a lépést és teljes körű ellátásban kell részesítenie a betegeket" - fogalmazott Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója, hangsúlyozva, a betegség felszámolásához ingyenes ellátásra van szükség, a szakembereknek pedig a teljes felgyógyulásig figyelemmel kell kísérniük a betegek állapotát.

A kezelés során az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók jelentenek gondot - emelte ki Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja. Hozzáfűzte, vannak olyan országok az EU-ban, amelyekben aggasztónak tartja a helyzetet.

Jakab Zsuzsanna szerint a gyógyszerrezisztens tbc-s megbetegedések száma hozzávetőleg 30 ezer volt az európai régióban, a valós szám azonban ennek kétszerese lehet.