• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Extra szűz: hamis olívaolajok a piacon

Hírek Forrás: hirado.hu

Az olaszokon nehéz kifogni, mert többnyire van megbízható beszállítójuk.

Az olaszok nagy része, főleg délen, nem nagyáruházakban veszi az olívaolajat, hanem vidékről hozza, illetve termelőktől veszi. A helyiekkel szemben a külföldieket könnyű becsapni. Ha a hozzá nem értők azt látják az üvegen, hogy az olaj itáliai, extra szűz, hidegen sajtolt és még valami szép olasz neve is van a terméknek, rögtön azt hihetik, hogy valódi olasz árut találtak. Közben meg marokkói az olíva, spanyol a sajtolás és a kínai a címke. A világon hamisított olasz élelmiszerek között az olíva élen jár: például Új-Zélandtól, Alaszkáig árulják a pompeji olívaolajat, amiben egy csepp olasz olaj sincs.

Erről a témáról írt könyvet Tom Mueller amerikai újságíró, aki régóta cikkezett már az itáliai olívaolaj hamis mítoszáról - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Extra szüzesség – A fenséges és botrányos olívaolaj világa című könyvében a szerző kijelentette, hogy az extra szűz jelző tulajdonképpen nem jelent semmit. Mueller részletesen bemutatja az olaszországi olajtermelést, beszélt szakértőkkel, minisztériumi illetékesekkel, termelőkkel, és megállapította, hogy a földközi-tengeri termelést az olívaolaj maffia uralja. Példákat is említ: sok hajó a törökországi kikötőkből mogyoróolajjal tele indul el és mire a dél-olaszországi Pugliába érnek addigra olívaolajjá „változik" a rakomány. A minőséget azonban nem olyan nehéz megállapítani, nem kell hozzá tanfolyamot végezni: sokat elárul az olaj szaga, az ára és az ha a címkén fel van tüntetve az eredete, valamint a szüret dátuma is.