• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Felfüggesztett börtönre ítélték Geréb Ágnest

Hírek Forrás: MTI

Három évre ismét eltiltotta a bíróság a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól. Az ítélet nem jogerős.

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest szerdán, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, az ügyészség súlyosbításért, a felfüggesztés mellőzéséért és az általános orvosi foglalkozástól eltiltásért fellebbezett.

A II. és III. kerületi bíróság szerdán kihirdetett ítéletében háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest.

Mivel az egyik sértettnek az volt a kívánsága, hogy az ügye ne jelenjen meg a sajtóban, a bíróság erkölcsi okokra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el. A perbeszédek is zárt ajtók mögött hangzottak el szerdán, miként Geréb Ágnesnek az utolsó szó jogán elmondott szavai is, az ítélethirdetés azonban nyilvános volt.

Az ítélet indoklásában felidézték: Geréb Ágnes a zavartalan, háborítatlan szülés magyarországi elfogadtatása mellett tette le voksát, célja volt az otthonszülés hivatalos elfogadtatása. A bíróság megállapította: Geréb Ágnest egy 2007 októberében született jogerős ítéletben három évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől, és bár az eltiltás hatálya alatt nem folytathatott volna terhesgondozást, mégis végzett ilyen tevékenységet, értékelte terhes nők leleteit és javasolta számukra az otthonszülést, ezzel pedig elkövette a kuruzslást.

Kimondták azt is, hogy Geréb Ágnes három, általa vezetett otthonszülésnél megszegte foglalkozása szabályait. Az első, 2009. szeptemberi esetben a 38 éves, otthon szülő nőnél Geréb Ágnes először tiszta, majd zavaros magzatvizet észlelt, ekkor a nőt kórházba vitték, ahol az asszony megszülte gyermekét. A gyermek azonban a lenyelt, magzatszurokkal szennyezett magzatvíztől megfulladt. A bíróság megállapította: a nő többszörösen veszélyeztetett volt, részben az életkora miatt, részben pedig azért, mert már túlhordta gyermekét, ennek ellenére Geréb - megszegve foglalkozása szabályait - nem irányította a nőt azonnal kórházba.

A másik, 2010. júniusi otthonszülésnél a gyermek megszületett, azonban a bíróság szerint Geréb Ágnes nem gondoskodott a gyermek száj- és orrüregének kitisztításáról, ezzel megszegte foglalkozása szabályait és veszélyeztette a gyermek életét.

A harmadik, 2010. augusztusi esetben pedig Geréb Ágnes annak ellenére elvállalta a szülés levezetését, hogy az anya ugyancsak veszélyeztetett volt - részben vérképzési rendellenessége miatt, részben pedig, mert várható volt, hogy az átlagosnál nagyobb súlyú gyermek fog születni. Az újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük. A bíróság ebben az esetben is megállapította, hogy Geréb Ágnes megszegte foglalkozása szabályait, amikor nem küldte kórházba szülő nőt, és ezzel közvetlen életveszélynek tette ki az anyát és gyermekét.

A bíróság szerint Geréb Ágnes közokirat-hamisítást követett el, amikor rávett egy párt, az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy a gyermekük nem a XII. kerületi születésházban, hanem III. kerületi otthonukban született.

Geréb Ágnes a 2012 decemberében kezdődött büntetőper alatt mindvégig következetesen tagadta bűnösségét. A bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte a többszörös halmazatot, és azt, hogy a vádlott a foglalkozástól eltiltás hatályát semmibe véve követte el tetteit. Nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság az idő múlását.

Geréb Ágnest 2010. október 5-én egy szülési komplikáció során vette őrizetbe a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba, később pedig házi őrizetbe került, azt követően lakhelyelhagyási tilalom alá helyezték. Ezt - a kiszabott büntetésre és arra, milyen régóta áll kényszerintézkedés hatálya alatt - az ügyészség kezdeményezésére a bíróság megszüntette.

Geréb Ágnes ellen az elmúlt években több büntetőeljárás is indult foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. 2007 októberében a bíróság jogerős ítéletben három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől. 2012 februárjában jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától, de ebben az ügyben idén márciusban perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla.

Geréb Ágnes 2012-ben a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő októberben úgy döntött, hogy csak a folyamatban lévő büntetőügy jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad vagy Geréb Ágnesnek le kell töltenie a büntetését - emlékeztetett az előzményekre a hírügynökség.

Legolvasottabb cikkeink