• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyatékkal élők: kisebb intézmények a mamutok helyett

Hírek Forrás: MTI

Magyarországon jelenleg száz nagy intézmény van, amelyekben összesen 12 ezer fogyatékkal élő ember lakik.

A kormány célja, hogy az ötvennél nagyobb létszámú bentlakásos otthonokat kisebb egységekre bontsa - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára szerdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban.

Magyarországon jelenleg száz ilyen nagy intézmény van, amelyekben összesen 12 ezer fogyatékkal élő ember lakik. A teljes intézmény- és ellátórendszer átalakítását harminc év alatt tervezi végrehajtani a kormány. A stratégia első lépéseként mintegy ezer hely kiváltása történhet meg 2015 végéig, hatmilliárd forint értékű európai uniós forrás felhasználásával - ismertette Fülöp Attila a sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár közölte: bár már korábban is voltak kezdeményezések a fogyatékkal élők életének javítása érdekében, a kormány által indított program forradalmian újnak tekinthető. Nemcsak a fenntartók és szakemberek, hanem az egész társadalom közös ügye, hogy ezek a fogyatékkal élő emberek integrálódjanak a mindennapi életbe, hiszen nekik is joguk van az életminőségük javításához - fogalmazott.

A fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézmények többsége fizikailag is a települések szélén, izoláltan helyezkedik el, ezért sem könnyű ezeket az embereket a társadalomba integrálni - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthona - amely Szakolyban található - a program keretében 988 millió forint támogatást nyert el. Ebből hat kisebb lakást, nyolc lakóotthont és egy lakócentrumot építenek meg a Hajdúdorogi Egyházmegye fenntartásában lévő intézmény százharminc lakója számára. A támogatás kilencven százaléka a lakóegységek megépítésére, tíz százaléka pedig a lakók és dolgozók átköltözésre történő felkészítésére, képzésére fordítható. A kétéves program júliusban kezdődik.

A bentlakásos intézmények átalakítását a kormány az Új Széchenyi Terv keretében humánerőforrás-fejlesztéssel is támogatja. Ennek keretében a pályázatot koordináló Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és konzorciumi partnere, a Kézenfogva Alapítvány egy szakemberekből álló mentorhálózatot hoz létre, melynek feladata, hogy az új - már kisebb egységekben működő szervezet - lakóit lelkileg felkészítse, támogassa, az intézmény dolgozóit pedig képzésekben részesítse.