• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A botulizmus ellen egyetlen módon védekezhetünk: ha megfőzzük a füstölt húst.

Ezt a tanácsot adta Bujdosó László országos tiszti főorvos annak kapcsán, hogy a napokban botulizmus tüneteivel öten kerültek kórházba, közülük egy beteg elhalálozott. A szakember leírása szerint a botulizmus olyan megbetegedés, amelyet egy hasonló nevű baktérium méreganyaga okoz. Ez a baktérium a talajban, az állati és az emberi ürülékben, a szennyvizekben egyaránt megtalálható, oxigén hiányában pedig jól szaporodik. A kórokozó képes rájutni a házi füstölt hús alapanyagaira, spórái életben maradhatnak a nem elég tiszta körülmények közötti előkészítés és a nem kellő sózási technológia miatt. A füstölés nem pusztítja el a spórákat. Viszont a kibocsátott méreganyag, a toxin a főzést nagyon nem bírja, attól elpusztul.

Bujdosó László szerint a toxin a világ legerősebb mérge, már kis mennyiségben is idegrendszeri tüneteket okoz. Először látászavarok jelentkeznek, amelyekkel a beteg szemészhez fordul. Utána következnek a nyelési rendellenességek, melyekkel a beteg fül-orr-gégész szakorvosnál köt ki. Ő jó esetben felismeri az igazi bajt, de az is lehet, hogy még ideggyógyászatra is elküldik a mérgezettet, mire kiderül a betegsége. Így akár két hét is eltelhet, amíg a botulizmusban szenvedő megfelelő kezeléshez juthat.
Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: hivatalos üzemben előállított húsok fogyasztóinál nem fordulhat elő botulizmus, legalábbis az utóbbi 20-25 esztendőben ilyen biztosan nem történt. Magánháztartások készítményei miatt viszont előfordulnak ilyen esetek.

A napokban nagy visszhangot kiváltott öt megbetegedés közül három eset ugyanarra a háztartásra vezethető vissza, kettő eredete még tisztázatlan. Minden esetre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – együttműködve az állategészségügyi szakemberekkel – országos ellenőrzést indít a mezőgazdasági őstermelőknél a hasonló megbetegedések elkerülése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink